Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku zaparć

Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku zaparć Oceń:
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Zaparcie rozpoznaje się, jeśli stolec oddawany jest rzadziej niż 3 razy w tygodniu albo następuje zmiana jego konsystencji (na twardą i zbitą), a wypróżnienie sprawia ból.

Nawracające zaparcia są często efektem nieodpowiedniego sposobu odżywiania się – picia zbyt małych ilości płynów oraz diety ubogoresztkowej. Osoby z zaparciem powinny więc włączyć do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy, czyli pieczywo pełnoziarniste, pieczywo graham, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), płatki owsiane, otręby pszenne, ryż brązowy oraz warzywa i owoce. W diecie należy także uwzględnić owoce suszone i naturalne soki owocowe i warzywne. Ponadto na pracę przewodu pokarmowego korzystnie wpływają fermentowe produkty mleczne, takie jak kefir, jogurt, maślanka i mleko acidofilne. Warto natomiast ograniczyć spożycie słodyczy i tłustych potraw, które niekorzystnie wpływają na mikroflorę jelit.

Właściwą pracę przewodu pokarmowego zapewnia także aktywność fizyczna, która pobudza perystaltykę jelit, zwiększa szybkość przechodzenia treści jelitowej, a w konsekwencji zapobiega zaparciom.

Data utworzenia: 13.06.2017
Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku zaparć Oceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • MZ wspiera walkę z otyłością w Mysłowicach
    Urząd Miasta Mysłowice utworzył pierwsze grupy wsparcia dla osób z otyłością. Było to możliwe dzięki zwycięstwu w konkursie zorganizowanym przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020.
  • Alternatywne diety nowotworowe promują niedożywienie
    Alternatywne diety nowotworowe promują niedożywienie i wyniszczenie, które jest golem do własnej bramki pacjenta onkologicznego - powiedziała dr n. med. Aleksandra Kapała w rozmowie nt. alternatywnych diet i niekonwencjonalnej suplementacji u pacjentów onkologicznych.
  • Jaja z fipronilem w Polsce
    Z informacji otrzymanych poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) wynika, że partia potencjalnie zanieczyszczonych fipronilem obranych ze skorupki jaj ugotowanych na twardo została dostarczona do odbiorców na terenie 3 województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, wielkopolskiego.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies