Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku zaparć

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Zaparcie rozpoznaje się, jeśli stolec oddawany jest rzadziej niż 3 razy w tygodniu albo następuje zmiana jego konsystencji (na twardą i zbitą), a wypróżnienie sprawia ból.

Nawracające zaparcia są często efektem nieodpowiedniego sposobu odżywiania się – picia zbyt małych ilości płynów oraz diety ubogoresztkowej. Osoby z zaparciem powinny więc włączyć do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy, czyli pieczywo pełnoziarniste, pieczywo graham, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), płatki owsiane, otręby pszenne, ryż brązowy oraz warzywa i owoce. W diecie należy także uwzględnić owoce suszone i naturalne soki owocowe i warzywne. Ponadto na pracę przewodu pokarmowego korzystnie wpływają fermentowe produkty mleczne, takie jak kefir, jogurt, maślanka i mleko acidofilne. Warto natomiast ograniczyć spożycie słodyczy i tłustych potraw, które niekorzystnie wpływają na mikroflorę jelit.

Właściwą pracę przewodu pokarmowego zapewnia także aktywność fizyczna, która pobudza perystaltykę jelit, zwiększa szybkość przechodzenia treści jelitowej, a w konsekwencji zapobiega zaparciom.

Data utworzenia: 13.06.2017
Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku zaparć Oceń:

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.