mgr Jakub Sobiecki, dietetyk, epidemiolog żywienia
Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London
Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych CZD, Warszawa
Prof. Jarosz: Większość chorób jest dietozależna
Brak czasu i nadmiar zadań nie mogą być wymówką dla prowadzenia niezdrowego trybu życia. O sposobach na zdrowe życie opowiada prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii IŻŻ oraz ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego.
Kiedy unikać glutenu
Przed zastosowaniem diety bezglutenowej należy przeprowadzić badania. Bardzo istotne jest zwłaszcza rozróżnienie, czy chorujemy na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, czy na celiakię - mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia, dietetyk.
Kiedy rozpoznawać nadwagę i otyłość u dzieci
Prof. Ewa Małecka-Tendera: Otyłość dziecka powinno się antycypować już u kobiety ciężarnej, która zbyt dużo przybiera na wadze w czasie ciąży i u której występuje rodzinne obciążenie otyłością.
Nie ma granicy wieku dla aktywności fizycznej
W każdym wieku można zacząć ćwiczyć i zacząć odczuwać korzyści wynikające z podjęcia regularnego, właściwie zaplanowanego wysiłku fizycznego. Najnowsze badania potwierdzają, że nawet osoby najstarsze, po 90. roku życia, które wcześniej nie ćwiczyły, odnoszą korzyści z podjęcia ćwiczeń fizycznych - mówi dr hab. Marek Żak, specjalista fizjoterapii, profesor w Katedrze Rehabilitacji Klinicznej, Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.
Inne pytania
Amarantus – czy warto go jeść?
Amarantus, inaczej zwany szarłatem, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Majowie, Aztecy i Inkowie uważali, że daje on siłę i męstwo wojownikom. Amarantus trafił do Europy w XVI wieku jako roślina ozdobna, jego walory odżywcze odkryto dużo później.
Normy zawartości tłuszczu w organizmie
Do jakiego najniższego poziomu tłuszczu można dojść i jakie są konsekwencje zbyt małej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie?
Ćwiczenia na płaski brzuch
Kluczową rolę w stabilizacji właściwej sylwetki odgrywa mięsień poprzeczny brzucha, dlatego jest wzmacniany w programach ćwiczeń, których celem jest uzyskanie prawidłowej postawy ciała, w ćwiczeniach systemu Pilatesa oraz rehabilitacji kręgosłupa. Poznanie jak świadomie napina się ten mięsień oraz zastosowanie tej techniki w innych ćwiczeniach i codziennej aktywności jest ważnym aspektem stabilizacji osi ciała.
Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
Pieczywo chrupkie jest uznawane za alternatywę dla pieczywa tradycyjnego. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz, jak sądzą niektórzy, niska kaloryczność są głównym powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na włączenie go do jadłospisu.
Pulmonolog to lekarz specjalizujący się w chorobach układu oddechowego, przede wszystkim płuc i oskrzeli. Badania diagnostyczne wykonywane przez pulmonologa to m.in. RTG klatki piersiowej, spirometria z próbą rozkurczową, bronchoskopia i poligrafia (uproszczona wersja polisomnografii).
Gastrolog (gastroenterolog) i gastrolog dziecięcy to lekarze zajmujący się diagnostyką i leczeniem chorób układu pokarmowego, gruczołów trawiennych i dróg żółciowych.
Na twój numer +48 zadzwoni do Ciebie Doradca
Medyczny. Jeżeli nie uda mu
się z Tobą połączyć, podejmie kolejne 2 próby. W razie niepowodzenia powiadomimy Cię SMS-em jak
zrealizować poradę.