Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?

dr n. med. Dominika Wnęk
dietetyk

Czekolada dotarła do Polski w XIX wieku wraz z innymi używkami, takimi jak kawa i herbata, a badania nad jej składem i właściwościami zdrowotnymi rozpoczęto dopiero w XX wieku.

gorzka czekolada
Fot. pixabay.com

Czekoladę produkuje się z miazgi kakaowej, tłuszczu (tzw. masła kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego) i cukru. Do czekolady mlecznej dodaje się ponadto mleko. Aby uzyskać dwa podstawowe składniki czekolady – miazgę kakaową i tłuszcz – ziarna kakaowca poddaje się fermentacji, a następnie suszy i rozciera. Niezwykle istotnym etapem w produkcji czekolady jest konszowanie, czyli długotrwałe mieszanie miazgi kakaowej z innymi produktami. Ten proces zachodzi w określonych temperaturach i ma na celu zmniejszenie ilości garbników. Warto zaznaczyć, że dzięki niemu czekolada uzyskuje właściwą, „rozpływającą się w ustach” konsystencję.

Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników. Ich nadmiar w organizmie może prowadzić do peroksydacji lipidów oraz trwałych zmian w strukturze białek i kwasów nukleinowych. To z kolei powoduje uszkodzenie komórek i może zapoczątkować procesy chorobowe, takie jak miażdżyca czy choroby nowotworowe.

Okazuje się, że spożycie gorzkiej czekolady może zwiększać stężenie frakcji HDL cholesterolu. Niektóre prace wskazują ponadto, że kakao korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze, choć, jak się wydaje, najwięcej związanych z tym korzyści odnoszą osoby z ciśnieniem prawidłowym i wysokim prawidłowym (czyli z wartościami ciśnienia skurczowego 120–139 mm Hg, a rozkurczowego 80–89 mm Hg). Polifenole zawarte w czekoladzie cechuje także zdolność hamowania aktywacji i agregacji (zlepiania) płytek krwi, które uczestniczą w powstawaniu miażdżycy i jej powikłań.

Podsumowując: gorzką czekoladę warto włączyć do jadłospisu. Z całą pewnością u osób, które odżywiają się w sposób racjonalny, bazując na warzywach i owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, produktach mlecznych, chudym mięsie, rybach i nasionach roślin strączkowych, 2 kostki gorzkiej czekolady codziennie nie wpływają niekorzystnie na stan zdrowia. Trzeba jednak pamiętać, że czekolada jest produktem bogatokalorycznym i nadmierne jej ilości mogą prowadzić do przyrostu masy ciała i wpływać na rozwój cukrzycy typu 2.

Piśmiennictwo

Hamed M.S., Gambert S., Bliden K.P. i wsp.: Dark chocolate effect on platelet activity, C-reactive protein and lipid profile: a pilot study. South Med. J. 2008;101 (12): 1203–1208.
Mursu J., Voutilainen S., Nurmi T. i wsp.: Dark chocolate consumption increases HDL cholesterol concentration and chocolate fatty acids may inhibit lipid peroxidation in healthy humans. Free Radic. Biol. Med. 2004; 37 (9): 1351–1359.
Ried K., Fakler P., Stocks N.P.: Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst. Rev. 2017 Apr 25;4:CD008893. doi: 10.1002/14651858.CD008893.pub3.
Data utworzenia: 28.08.2017
Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?Oceń:
(4.80/5 z 5 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Kasia33
      2018-08-16 13:34
      Gorzka czekolada o dużej zawartości kakao jest źródłem magnezu i antyoksydantów. W zbyt dużych ilościach będzie oczywiście niewskazana, bo jednak ma sporo kalorii ale kostka takiej czekolady raz na kilka dni jak najbardziej może się pojawić w diecie. https://ranking.abczdrowie.pl/s/Dietetykodpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu