Jarmuż – właściwości odżywcze

dr n. med. Dominika Wnęk
dietetyk

Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?


Fot. pixabay.com

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, do której zalicza się ponadto: brokuły, kalafiory, brukselkę, kalarepę i różne kapusty (m.in. włoską, pekińską i głowiastą).

Te grupę warzyw – wśród nich także jarmuż — wyróżnia duża zawartość wykazujących działanie przeciwnowotworowe glukozynolanów. Efekt ochronny wywierają nie tyle glukozynolany, co produkty ich hydrolizy, zwłaszcza sulforafan. Związek ten działa przeciwnowotworowo dzięki możliwości zapobiegania uszkodzeniom DNA oraz eliminacji komórek zmienionych nowotworowo. Podkreśla się także, że sulforafan wykazuje wielokierunkowe działanie na różnych etapach kancerogenezy.

W piśmiennictwie naukowym dostępne są także pojedyncze prace oceniające wpływ spożycia jarmużu na czynniki ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

W jednej pracy, opublikowanej w 2008 roku, koreańscy naukowcy oceniali wpływ spożycia soku z jarmużu na wybrane czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Badaniem objęto grupę 32 mężczyzn z hipercholesterolemią. Jak się okazało, po 3 miesiącach codziennego spożywania 150 ml soku z jarmużu u badanych stwierdzono wzrost stężenia HDL o 27% i zmniejszenie stężenia cholesterolu frakcji LDL o 10%.

W 2015 roku ukazała się kolejna publikacja koreańskich naukowców. Tym razem 86 chorych na nadciśnienie tętnicze otrzymywało przez 6 tygodni 300 ml soku z jarmużu. Celem badania była ocena, czy codzienne spożycie soku z jarmużu może wpływać na ciśnienie tętnicze, stężenie glukozy oraz parametry lipidowe. Dodatkowo sprawdzono, czy zmiany te mogą być spowodowane polimorfizmem S1 i T1 S-transferazy glutationowej, enzymu odgrywającego ważną rolę w detoksykacji. Po 6 tygodniach u chorych zaobserwowano znaczący spadek ciśnienia tętniczego niezależnie od polimorfizmu. Z kolei zmiany w profilu lipidowym (zmniejszenie stężenia LDL i zwiększenie HDL) zaobserwowano wyłącznie u tych pacjentów, którzy prezentowali genotyp GST T1. U osób o genotypie GST M1 odnotowano zmniejszenie stężenia glukozy po suplementacji sokiem z jarmużu.

Powyższe prace, choć przeprowadzone w niewielkiej grupie pacjentów, wskazują na korzyści zdrowotne związane ze spożyciem jarmużu. Działanie takie jest efektywne, jeśli jarmuż stanowi jeden z elementów zdrowej i zróżnicowanej diety. Pamiętajmy, że wszystkie warzywa są zdrowe i to właśnie one, wraz z owocami, powinny stać się podstawą codziennego jadłospisu.

Piśmiennictwo

Kim S.Y., Yoon S., Kwon S.M. i wsp.: Kale juice improves coronary artery disease risk factors in hypercholesterolemic men. Biomed. Environ. Sci. 2008; 21 (2): 91–97.
Jeong-Hwa H., Hye-Jin L, Tae-Seok K. i wsp.: The effect of glutathione S-transferase M1 and T1 polymorphisms on blood pressure, blood glucose, and lipid profiles following the supplementation of kale (Brassica oleracea acephala) juice in South Korean subclinical hypertensive patients. Nutr. Res. Pract. 2015; 9 (1): 49–56.
Data utworzenia: 13.09.2017
Jarmuż – właściwości odżywczeOceń:
(5.00/5 z 3 ocen)
Zobacz także
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Kalisz - rusza program wsparcia dla osób otyłych
    Miasto rusza z programem wsparcia dla osób otyłych. Rekrutacja 30 chętnych kaliszan potrwa do 25 kwietnia. Projekt w wysokości 63 tys. zł sfinansuje Narodowy Program Zdrowia. W 2017 roku podczas pierwszej edycji projektu z zajęć skorzystało 20 osób.
  • Posiłki w szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów
    System nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach.
  • Polak zjada ok. 6,3 kg czekolady rocznie
    12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady. W ostatnich latach w Polsce wzrosła konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych. W 2016 r. statystyczny Polak zjadł ich ok. 6,3 kg, czyli o ok. 30 proc. więcej niż w 2011 r. - wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies