Czy „herbatki odchudzające” redukują tkankę tłuszczową?

Prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Zakład Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości Katedry Patofizjologii SUM, Katowice

Data utworzenia: 30.10.2017
Czy „herbatki odchudzające” redukują tkankę tłuszczową?Oceń:
(4.62/5 z 16 ocen)
Zobacz także
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Katarzyna
      2017-11-04 17:29
      Skupiając się na tkance tłuszczowej zrobiłam badanie na specjalnej wadze której nazwy nie znam. Porzuciłam już temat odchudzania, ale nurtuje mnie pytanie o wynik takiego badania. Wykazało ono że moja masa mięśniowa jest OK, mam nadmiar wody wynoszący 4 kg i niedobór tkanki tłuszczowej wynoszący 400 g. Jak to jest możliwe że mam dość wysoką wagę i niedobór tkanki tłuszczowej? Czym jest w takim razie to co powoduje że jestem "miękka w dotyku". Czym jest tkanka wypełniająca moje obszerne uda, biodra i pośladki skoro nie jest to tłuszcz?odpowiedz
    • Mila
      2017-11-01 16:47
      oczywiście, że chudnie się jedząc ananasy!! jest specjalna dieta owocowa. schudłam będąc wręcz przejedzona ananasami!!!!odpowiedz
      • Paulina
        2017-11-04 15:32
        Pytanie ile straciła pani tkanki tłuszczowej, a ile niestety mięśniowej lub samej wody...odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Kalisz - rusza program wsparcia dla osób otyłych
    Miasto rusza z programem wsparcia dla osób otyłych. Rekrutacja 30 chętnych kaliszan potrwa do 25 kwietnia. Projekt w wysokości 63 tys. zł sfinansuje Narodowy Program Zdrowia. W 2017 roku podczas pierwszej edycji projektu z zajęć skorzystało 20 osób.
  • Posiłki w szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów
    System nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach.
  • Polak zjada ok. 6,3 kg czekolady rocznie
    12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady. W ostatnich latach w Polsce wzrosła konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych. W 2016 r. statystyczny Polak zjadł ich ok. 6,3 kg, czyli o ok. 30 proc. więcej niż w 2011 r. - wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies