Napoje izotoniczne w aktywności fizycznej – kiedy i po co je stosować?
Jednym z podstawowych zagrożeń dla osób uprawiających aktywność fizyczną jest odwodnienie. Odpowiednie nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zapewnienia wydolności, ale również bezpieczeństwa w trakcie podejmowanej aktywności.
Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?
Na rynku farmaceutycznym znajdują się preparaty zawierające monakolinę K. Substancja ta powstaje w trakcie fermentacji czerwonego ryżu, zachodzącej z udziałem grzybów Monascus purpureus. Badania wykazały, że suplementy czerwonego sfermentowanego ryżu zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.
Inne pytania
Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
Pieczywo chrupkie jest uznawane za alternatywę dla pieczywa tradycyjnego. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz, jak sądzą niektórzy, niska kaloryczność są głównym powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na włączenie go do jadłospisu.
Tłuszcze zwierzęce i roślinne w diecie
Zastanawia mnie, czy jeśli mam na obiad smażone, tłuste mięso i sałatę z rzodkiewką i pomidorem, to czy te warzywa muszę skropić olejem? Czy może witaminy wchłoną się pod wpływem tłuszczu z mięsa?
Czy to prawda, że weganie i wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory?
Wegetarianie w krajach zachodnich charakteryzują się bardziej prozdrowotnym stylem życia niż populacja ogólna. Nie będzie zatem zaskoczeniem informacja, że standaryzowane do wieku współczynniki umieralności na nowotwory są wśród nich niższe niż w populacji ogólnej.
Kandydoza jelita grubego
Słyszałam niedawno, że Candida albicans bytująca w jelicie grubym ludzi może produkować toksyny, które powodują zmiany w układzie nerwowym, objawiające się silnym łaknieniem na słodycze, drażliwością, sennością, spadkiem koncentracji i zmianami nastroju. Czy to prawda?
Normy zawartości tłuszczu w organizmie
Do jakiego najniższego poziomu tłuszczu można dojść i jakie są konsekwencje zbyt małej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie?
Pulmonolog to lekarz specjalizujący się w chorobach układu oddechowego, przede wszystkim płuc i oskrzeli. Badania diagnostyczne wykonywane przez pulmonologa to m.in. RTG klatki piersiowej, spirometria z próbą rozkurczową, bronchoskopia i poligrafia (uproszczona wersja polisomnografii).
Gastrolog (gastroenterolog) i gastrolog dziecięcy to lekarze zajmujący się diagnostyką i leczeniem chorób układu pokarmowego, gruczołów trawiennych i dróg żółciowych.
Na twój numer +48 zadzwoni do Ciebie Doradca
Medyczny. Jeżeli nie uda mu
się z Tobą połączyć, podejmie kolejne 2 próby. W razie niepowodzenia powiadomimy Cię SMS-em jak
zrealizować poradę.