Czy można „z dnia na dzień” bezpiecznie zostać wegetarianinem? Weganinem?

mgr Jakub Sobiecki, dietetyk, epidemiolog żywienia
Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London
Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych CZD, Warszawa
Data utworzenia: 08.11.2017
Czy można „z dnia na dzień” bezpiecznie zostać wegetarianinem? Weganinem?Oceń:
(4.86/5 z 7 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • M.
      2017-12-18 13:31
      Witam serdecznie, mam do Pana pytanie. Mianowicie dwa lata temu zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne przez które w ciągu 4 miesięcy przytyłam 6 kg, oczywiście przestałamje brać, ale do tej pory pomimo diety i ćwiczeń nie mogę zrzucić tych kilogramów. Co może być przyczyną? Dodam, że co drugi dzień ćwicze codziennie około godziny na stepperze, nie jem smażonego, praktycznie odrzuciłam słodycze, staram się jeść dużo ryb, nie jem wieczorami, dlatego nie rozumiem skąd taki stan rzeczy. Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam.odpowiedz
      • Jerus
        2018-01-22 18:27
        Masa mięśniową waży więcej od tłuszczowejodpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu