Dlaczego nie zaleca sie oleju palmowego w codziennym żywieniu?

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

W przemyśle spożywczym obecnie najczęściej wykorzystywany jest olej palmowy. Można go znaleźć m.in. w margarynach, wyrobach cukierniczych, lodach i czekoladach, sosach oraz daniach gotowych. Wśród powodów tak powszechnego stosowania tego oleju należy wymienić wysoką stabilność przechowalniczą wyrobów produkowanych z jego zastosowaniem oraz atrakcyjną cenę.



Fot. Pixabay.com

Z technologicznego punktu widzenia olej palmowy charakteryzuje się gładką, kremową konsystencją, co sprawia, że doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Ponadto, ponieważ nie ma konkretnego smaku ani zapachu, nie wpływa na smak produkowanych z nim produktów.

Rodzaje oleju palmowego

Występuje olej z miąższu owocu palmy oleistej oraz olej z nasion palmy. Oleje te różnią się składem poszczególnych kwasów tłuszczowych. Do produkcji żywności zdecydowanie częściej wykorzystywany jest olej z miąższu owocu palmy.

Olej palmowy (z miąższu) zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych – głównie jest to kwas palmitynowy (43%). Ponadto zawiera jednonienasycony kwas tłuszczowy – kwas oleinowy (ok. 40%) oraz z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – kwas linolowy (z rodziny omega-6) – około 10%. Korzystne dla zdrowia kwasy omega-3 praktycznie w nim nie występują.

Olej palmowy w codziennej diecie – zalecać, czy nie zalecać?

Olej palmowy nie jest zalecany w codziennym żywieniu. Wprawdzie wytyczne żywieniowe sugerują zamianę tłuszczów zwierzęcych na roślinne, ale nie dotyczy to olejów tropikalnych, czyli omawianego oleju palmowego i oleju kokosowego. Główny powód, dla którego olej ten nie jest pożądanym składnikiem diety, to nadmierne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny być w diecie ograniczane. Zgodnie z aktualnymi normami żywienia kwasy te powinny pokrywać nie więcej niż 5–6% wartości całodziennej racji pokarmowej.

Ponadto w produkcji żywności stosuje się także częściowo uwodorniony (utwardzony) olej palmowy, który jest źródłem niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans. Proces uwodornienia polega na rozerwaniu wiązań podwójnych w łańcuchach węglowych kwasów tłuszczowych oraz przyłączeniu do nich atomów wodoru. Niestety reakcja taka jest nietrwała, co w konsekwencji prowadzi do odtworzenia wiązań podwójnych, ale już w konfiguracji trans. Powstałe w ten sposób kwasy tłuszczowe stają się szkodliwe dla zdrowia.

Warto jednak zaznaczyć, że dzięki swojej charakterystycznej konsystencji, wynikającej z dużej liczby nasyconych kwasów tłuszczowych, olej ten może być wykorzystywany jako zamiennik innych tłuszczów o konsystencji stałej bez potrzeby przeprowadzania procesu uwodornienia. Pozwala to producentom żywności na ograniczenie ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych w gotowych produktach.

Podsumowując, należy podkreślić, że olej palmowy jest mniej korzystny dla zdrowia niż inne dostępne oleje roślinne, a zwłaszcza uważane za najzdrowsze olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek.

Piśmiennictwo

Mojska H.: Olej palmowy w produktach żywnościowych – polecany czy niewskazany. Strona internetowa Narodowego Centrum Informacji Żywieniowej IŻŻ
Kowalska M., Aljewicz M., Mroczek E., Cichosz G.: Olej palmowy – tańsza i zdrowsza alternatywa. Bromat. Chem. Toksykol. XLV, 2012; 2: 171–180
Data utworzenia: 07.06.2018
Dlaczego nie zaleca sie oleju palmowego w codziennym żywieniu?Oceń:
(1.00/5 z 1 ocen)
Zobacz także
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Monika
      2018-06-30 11:12
      w produktach spożywczych typu słodycze, ciastka, batony, chipsy, zupy,kaszki, mleka w proszku stosuje się przede wszystkim przetworzony olej palmowy, bo to właśnie rafinacja przedłuża termin przydatności do spożycia. Dlatego producentom się to opłaca, ale konsumentom już nie. Wg EFSA (agencja UE ds żywności) olej palmowy jest najbardziej rakotwórczy spośród wszystkich olejów używanych w produkcji spożywczej (raport z maja 2016 rok) Najzdrowsza jest oliwa z oliwek. Co było do przewidzenia.odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu