Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dlaczego w trakcie diety redukcyjnej podkreśla się znaczenie wypijania odpowiedniej ilości płynów?

mgr Damian Parol
III Klinika Chorób Wewnętrznych i Metabolicznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Zalecenie, by spożywać odpowiednią ilość płynów, szczególnie wody, jest jednym z podstawowych, które otrzymują osoby odchudzające się. Znajduje ono odzwierciedlenie w danych naukowych – zarówno badania eksperymentalne, jak i obserwacyjne wykazały, że osoby, które przyjmują odpowiednią ilość płynów, chudną szybciej, a osoby szczupłe mają mniejsze trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.


Fot. pixabay.com

Ten korzystny efekt wynika z 3 mechanizmów – zwiększonego w wyniku spożycia płynów wydatku energetycznego, zmniejszenia apetytu przez wypijaną wodę oraz zastępowania wodą innych, zawierających cukier, płynów.

Wykazano, że wypijanie płynów, podobnie jak spożycie posiłku, zwiększa wydatek energetyczny. Efekt ten w przypadku wody nie jest bardzo duży i wynosi około 20 kcal na 0,5 l wody. Jednak nawet taki wydatek dodatkowej energii skumulowany przez kilka miesięcy, może przyczyniać się do zauważalnej redukcji lub pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Drugi mechanizm wynika z sycących właściwości wody. Wypijana przed planowanym posiłkiem wypełnia ona żołądek i w ten sposób zmniejsza apetyt i sprzyja mniejszemu o kilkanaście procent spożyciu energii. Dodatkowo obserwuje się, że niektórzy pacjenci mają trudność z rozróżnieniem uczucia pragnienia i uczucia głodu, co może być przyczyną przyjmowania nadmiernej ilości pokarmów. W przypadku tych osób właściwa podaż płynów będzie dodatkowo sprzyjała odpowiedniej podaży energii z diety. Należy przy tym podkreślić, że popularne przekonanie, że spożycie płynów w okolicy posiłków utrudnia trawienie (ze względu na „rozcieńczanie soków trawiennych”) nie znajduje potwierdzenia w literaturze naukowej. Efekt taki mógłby nastąpić jedynie w przypadku bardzo dużego spożycia płynów na krótko przed posiłkiem. Co więcej, bliżej prawdy jest przeciwne twierdzenie, ponieważ odwodnienie o umiarkowanym nasileniu może powodować kłopoty trawienne.

Trzecim powodem, dla którego spożycie wody korzystnie wpływa na redukcję masy ciała, jest fakt, że może ona zastępować inne, często słodzone napoje (soki czy też dosładzaną kawę i herbatę) i w ten sposób dodatkowo zmniejszać podaż energii. Warto zauważyć, że spożycie cukru w napojach uznaje się za jedną z głównych przyczyn otyłości.

Kwestią indywidualną jest to, ile powinno się przyjmować płynów w ciągu doby. Wykorzystuje się dwa sposoby obliczenia zapotrzebowania. Pierwszy zakłada, że człowiek potrzebuje 1 ml wody na każdą spożytą kcal, co u osoby spożywającej 2500 kcal daje 2,5 l wody dziennie. Zaletą tego sposobu obliczania jest to, że uwzględnia w dużej mierze zwiększone zapotrzebowanie na wodę u osób aktywnych fizycznie (a więc zazwyczaj spożywających więcej energii). Drugi wzór jest uproszczony i zakłada, że należy spożywać 24 ml wody na każdy kg masy ciała. Trzeba pamiętać, że jest to całkowite dobowe zapotrzebowanie na płyny, co oznacza nie tylko płyny wypijane, ale także wodę spożywaną pod postacią owoców, warzyw, zup i innych pokarmów. Zapotrzebowanie na wodę, którą należy wypić w postaci napoju, wynosi około połowy wyliczonej wartości.

Dokładne monitorowanie spożycia wyliczonej ilości płynów jest trudne do realizacji w praktyce, a powyższe obliczenia nie biorą pod uwagę indywidualnych różnic i uwarunkowań – np. wynikających z bardzo intensywnej aktywności fizycznej w wysokich temperaturach. Dlatego też dobrym sposobem jest zalecanie pacjentom, by kontrolowali ilość płynów poprzez szacunkową ocenę ilości i koloru moczu, który powinien mieć słomkowy kolor.


Ryc. Zmiana koloru moczu w zależności od stopnia nawodnienia organizmu

Kolor moczu zbliżony do koloru soku jabłkowego oznacza zbyt małą podaż płynów w ciągu doby. Natomiast pacjentom, którzy potrzebują zredukować masę ciała, warto zasugerować dodatkowo spożycie 1–2 szklanek wody dziennie na chwilę przed każdym posiłkiem oraz kiedy poczują niewielki głód.

Piśmiennictwo

1. An R., Mccaffrey J.: Plain water consumption in relation to energy intake and diet quality among US adults, 2005–2012. Journal of Human Nutrition and Dietetics. http://doi. wiley.com/10.1111/jhn.12 368
2. Stookey J.D., Constant F., Popkin B.M., Gardner C.D.: Drinking Water Is Associated With Weight Loss in Overweight Dieting Women Independent of Diet and Activity. Obesity, 2008; 16 (11): 2481–2488. doi:10.1038/oby.2008.409
3. Vij V.A., Joshi A.: Effect of excessive water intake on body weight, body mass index, body fat, and appetite of overweight female participants. J. Nat. Sci. Biol. Med., 2014; 5 (2): 340. doi:10.4103/0976–9668.136 180
4. Vij V.A., Joshi A.S.: Effect of „water induced thermogenesis” on body weight, body mass index and body composition of overweight subjects. J. Clin. Diagnostic Res., 2013; 7 (9): 1894–1896. doi:10.7860/JCDR/2013/5862.3344
Data utworzenia: 20.09.2018
Dlaczego w trakcie diety redukcyjnej podkreśla się znaczenie wypijania odpowiedniej ilości płynów?Oceń:
(5.00/5 z 3 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.