Pytanie nadesłane do redakcji
Słyszałam, że jabłka i zielona herbata zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu. Czy są jakieś inne produkty o podobnym działaniu?
Fot. pixabay.com
Jabłka jako źródło rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, a dokładnie pektyn, rzeczywiście mogą się przyczyniać do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.
Z kolei w metaanalizie badań klinicznych obejmującej ponad 3200 osób wykazano, że spożycie zielonej herbaty wiązało się ze zmniejszeniem stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL w porównaniu z grupą kontrolną. Pozostawało jednak bez wpływu na stężenie cholesterolu frakcji HDL.
Do produktów, które także wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy zalicza się dodatkowo ryby, orzechy oraz płatki owsiane, a zwłaszcza zawarty w nich beta-glukan.
Spożycie tłustych ryb morskich, do których zalicza się łososia, makrelę, sardynkę i śledzia, dostarcza do naszego organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 (omega-3), a dokładnie – kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Poza poprawą profilu lipidowego działają one także antyarytmicznie, antyagregacyjnie i przeciwzapalnie.
Dostępne badania wskazują także, że spożycie orzechów może zmniejszyć stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcję LDL. Za ten korzystny efekt zdrowotny są odpowiedzialne liczne prozdrowotne substancje w nich zawarte, do których zalicza się:
- błonnik pokarmowy
- fitosterole
- białka roślinne.
Inne kardioprotekcyjne komponenty charakterystyczne dla orzechów to:
- α-tokoferol
- arginina
- magnez
- miedź
- mangan
- wapń
- potas.
Polecamy artykuły:
Migdały - właściwości
Sterole i stanole roslinne
Ostatnio zwraca się także uwagę na znaczenie w diecie płatków owsianych, a zwłaszcza na zawarty w nich beta-glukan. Jest to organiczny związek chemiczny, a dokładnie polisacharyd, któremu przypisuje się właściwości zmniejszające stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL. Beta-glukan redukuje także ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych ze wszystkimi ich następstwami. Warto więc wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu na śniadanie owsiankę, a na podwieczorek garść migdałów.
Polecamy artykuły:
Płatki owsiane – wartość odżywcza i wpływ na zdrowie
Na śniadanie owsianka, na podwieczorek garść migdałów
Piśmiennictwo:
- Xu R., Yang K., Li S. i wsp.: Effect of green tea consumption on blood lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr. J. 2020; 19: 48. https://doi.org/10.1186/s12937-020-00557-5.
- Yu J., Xia J., Yang C., Pan D. i wsp.: Effects of Oat Beta-Glucan Intake on Lipid Profiles in Hypercholesterolemic Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients 2022; 14: 2043. https://doi.org/10.3390/nu14102043
- Altamimi M., Zidan S., Badrasawi M.: Effect of Tree Nuts Consumption on Serum Lipid Profile in Hyperlipidemic Individuals: A Systematic Review. Nutrition and Metabolic Insights. 2020;13. doi:10.1177/1178638820926521.
- Jacobson TA., Glickstein SB., Rowe JD. i wsp.: Effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on low-density lipoprotein cholesterol and other lipids: A review,
- Journal of Clinical Lipidology, 2012; 6(1): 5–18,
- ISSN 1933-2874, https://doi.org/10.1016/j.jacl.2011.10.018.