Dieta w schyłkowej niewydolności nerek

Pytanie nadesłane do redakcji

Dieta w schyłkowej niewydolności nerek. Jaki rodzaj pieczywa? Podwyższona zawartość fosforanów nieorganicznych, jak ją ograniczyć?

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Fosfor jest pierwiastkiem szeroko rozpowszechnionym w produktach żywnościowych, w których występuje głównie w formie fosforanów, będących związkami nieorganicznymi. Bardzo dużą zawartością tego składnika (powyżej 250 mg/100 g) charakteryzują się sery podpuszczkowe, kiełbasy suche, wędliny, konserwy rybne i ryby wędzone spożywane z ośćmi oraz orzechy laskowe i włoskie. Bogate w fosfor (zawartość 100–250 mg/100 g) są także świeże ryby, kasza gryczana, ciemne pieczywo, mięso, drób, sery twarogowe, jogurty. Mniejsze ilości fosforu (do 100 mg/100 g) zawierają warzywa, owoce oraz mleko i jasne pieczywo (tab. 1).

Tabela 1. Zróżnicowanie zawartości fosforu w produktach żywnościowych*
niska
<50 mg/100 g
średnia
50–100 mg/100 g
wysoka
100–250 mg/100 g
bardzo wysoka
>250 mg/100 g
gruszki
jabłka
pomarańcze
porzeczki
śliwki
kalafior
kapusta
marchew
pietruszka - korzeń
pomidory
ziemniak
margaryny
masło
mleko spożywcze
kefir
mąka pszenna
mąka żytnia jasna
pieczywo jasne
kasza jęczmienna (gotowana)
groszek zielony
papryka czerwona
pietruszka – liście
kiełbasy, wędzonki
mięsa: wołowe, cielęce, wieprzowe
drób
ryby
jaja
jogurt
ser twarogowy
pieczywo ciemne
kasza gryczana (gotowana)
fasola (gotowana)
groch (gotowany)
soja (gotowana)
kiełbasy suche: kabanosy, krakowska, myśliwska
szynka wołowa
wątroba
konserwy rybne
sery żółte fermentowane
orzechy: laskowe, włoskie
kakao
*Kunachowicz H. i wsp.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych

Dodatkowym źródłem fosforu w produktach spożywczych mogą być fosforany dodawane podczas procesów przetwarzania żywności (pieczywo cukiernicze, napoje typu coca-cola).

Duża zawartość fosforu w diecie (zarówno dodanego w procesach technologicznych, jak i występującego naturalnie w postaci związków fitynowych) może mieć niekorzystny wpływ na przyswajanie innych składników mineralnych, a także prowadzić do zaburzeń sfery hormonalnej, która odpowiada za metabolizm wapnia w organizmie.

Dieta w schyłkowej niewydolności nerek powinna charakteryzować się ograniczeniem spożycia fosforu. Aby to osiągnąć, należy zrezygnować z produktów o dużej zawartości tego pierwiastka. Należy także ograniczyć spożycie, ale nie wykluczać z diety mleka i jego przetworów (kefir, jogurt), ponieważ produkty te stanowią źródło łatwo przyswajalnego wapnia.

Data utworzenia: 29.11.2012
Dieta w schyłkowej niewydolności nerekOceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Kalisz - rusza program wsparcia dla osób otyłych
    Miasto rusza z programem wsparcia dla osób otyłych. Rekrutacja 30 chętnych kaliszan potrwa do 25 kwietnia. Projekt w wysokości 63 tys. zł sfinansuje Narodowy Program Zdrowia. W 2017 roku podczas pierwszej edycji projektu z zajęć skorzystało 20 osób.
  • Posiłki w szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów
    System nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach.
  • Polak zjada ok. 6,3 kg czekolady rocznie
    12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady. W ostatnich latach w Polsce wzrosła konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych. W 2016 r. statystyczny Polak zjadł ich ok. 6,3 kg, czyli o ok. 30 proc. więcej niż w 2011 r. - wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies