×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Leczenie dietetyczne osób z niedoczynnością tarczycy

Pytanie nadesłane do redakcji

Moja 21-letnia córka leczy się z powodu niedoczynności tarczycy. Obecnie stosowana dawka Euthyroxu – 75. Ma duże problemy z utrzymaniem stałej wagi, ostatnio (w ciągu 2 miesięcy) przytyła 3 kg. Córka jest weganką i odżywia się racjonalnie (dużo na ten temat czyta, komponuje zróżnicowane posiłki). Proszę o podpowiedź, czym zastąpić warzywa zawierające substancje wolotwórcze oraz soję. Dodatkowo – jak kontrolować wagę, czy niezbędne jest liczenie kalorii przez cały czas? Czy można prosić o polecenie lekarza dietetyka w Warszawie, który podjąłby się konsultacji i ułożenia diety dla takiej osoby?

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

W przypadku niedoczynności tarczycy w organizmie dochodzi do niedoboru hormonów wytwarzanych przez ten narząd. Należą do nich tyroksyna, trijodotyronina i kalcytonina. Hormony te odpowiadają za prawidłowy metabolizm składników odżywczych i regulują temperaturę ciała. Ich niedobór może się przyczynić do nieprawidłowej aktywności metabolicznej, zaburzeń cyklu miesiączkowego oraz zmniejszonej płodności. Leczenie dietetyczne polega na zwiększeniu spożycia jodu w diecie (jod bierze udział w syntezie hormonów tarczycy), ograniczeniu spożycia związków wolotwórczych (zaburzają wchłanianie tego pierwiastka z pożywienia) oraz zmniejszeniu spożycia cholesterolu. Szczególnie ważne jest spożycie ryb morskich, alg, bogatych nie tylko w jod, ale również w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy ω-3, polecane także w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych.

Zalecane spożycie jodu w wieku 21 lat wynosi 150 µg/dobę. W tabeli przedstawiono zawartość jodu w wybranych produktach.

Z kolei substancje wolotwórcze występują w soi, brukselce, kalafiorze, brukwi, rzepie, gorczycy, orzeszkach ziemnych, szpinaku, gruszkach, prosie, truskawkach. Dlatego najlepiej nie spożywać tych produktów.

Proszę także pamiętać o ogólnych zasadach zdrowego żywienia, w tym o wyborze produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu (1–2%) ze względu na możliwość wystąpienia hipercholesterolemii. Z tego też powodu należałoby zastępować tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi (ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową).

Tabela. Zawartość jodu w wybranych produktach
Produkt
100g
Jod
µg/100g produktu
Dorsz świeży110
Mintaj świeży103
Tuńczyk świeży50
Tuńczyk w oleju25
Sardynka w pomidorach25
Oliwa z oliwek5

21.12.2012
Inne pytania
  • Czy to prawda, że weganie i wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory?
  • Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?
  • Kreatyna – działania niepożądane
  • Kandydoza jelita grubego
  • Produkty zalecane osobom z dną moczanową
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta