Dieta zalecana chorym na dnę moczanową

Pytanie nadesłane do redakcji

Stwierdzono u mnie dnę moczanową. Jaką dietę powinnam stosować, aby choroba się nie pogłębiała?

Odpowiedziała

prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Dna moczanowa jest chorobą wywoływaną przez nadmiar kwasu moczowego w organizmie - tworzy on kryształy w stawach, w nerkach i drogach moczowych (kamica), a także w innych tkankach i w ścianach tętnic. Stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi nie powinno przekraczać 7 mg/dl - wyższe wartości stanowią ryzyko powstania dny.

Zwiększenie stężenia kwasu moczowego może być spowodowany wieloma przyczynami - jedną z nich jest niewłaściwa dieta. W ostatnich latach opracowano nowe zasady diety zalecanej w celu zapobiegania i leczenia dny moczanowej (tabela). Należy ją rozpocząć możliwie wcześnie i przestrzegać jej zasad przez całe życie.

Tabela. Dieta zalecana chorym na dnę moczanową - 2011 rok
BEZWZGLĘDNIE PRZECIWWSKAZANE: PIWO I NAPOJE ZAWIERAJĄCE ALKOHOL
Produkty przeciwwskazane Produkty zalecane Produkty obojętne
mięso, podroby, przetwory mięsne, buliony, galarety mleko odtłuszczone, niskotłuszczowe produkty mleczne produkty zbożowe
owoce morza, sardynki, śledzie, dorsze, łososie, makrele, pstrągi kawa, także bezkofeinowa produkty mleczne bogatotłuszczowe
drób - gęsi, indyki - jajka
napoje słodzone, soki owocowe, duże ilości owoców, miód, fruktoza - jarzyny, herbata

W tabeli przedstawiono ogólne zasady. Mięso w niewielkich ilościach, kurczaki, mogą być spożywane, można także wypić sporadycznie trochę wina. Ważne jest unikanie fruktozy zawartej w bardzo popularnych obecnie napojach i sokach owocowych. Bardzo ważne jest natomiast spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych - wykazano, że obniżają one stężenie kwasu moczowego.

W wielu zaleceniach dotyczących diety związanej z dną moczanową wymienia się jako przeciwwskazane różne warzywa zawierające związki, z których wytwarzany jest kwas moczowy. Nie jest jednak uzasadnione ich całkowite unikanie - ilość powstającego z nich kwasu moczowego, gdy spożywa się "normalną" porcję, nie ma większego znaczenia. Ważne jest natomiast urozmaicenie diety i spożywanie wielu różnych warzyw.

Wreszcie - należy pamiętać, nie wiem czy Pani to dotyczy, że dna kojarzy się często z cukrzycą, otyłością, miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca (zawały!) i nadciśnieniem tętniczym. Zalecenia dietetyczne w tych chorobach mogą nie zgadzać się z zasadami diety stosowanej w przebiegu dny. Zadaniem lekarza prowadzącego leczenie jest odpowiednie dobranie składników diety.

Data utworzenia: 04.01.2013
Dieta zalecana chorym na dnę moczanowąOceń:
(2.96/5 z 28 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Jan G
      2018-03-17 20:11
      CZYTAJĄC NIEKTÓRE KOMENTARZE odnoszę wrażenie,że są czytelnicy którzy uważają iż można leczyć się samemu korzystając ze szczegółowych wskazań w Internecie....Otóż NIE MOŻNA...A wypowiedzi profesjonalistów jak np pani Profesor stanowić winny wskazówkę...Organizm i stopień rozwoju choroby a także możliwe inne choroby jej towarzyszące w praktycznie każdym przypadku są RÓŻNE..CZY TO TAK TRUDNO ZROZUMIEĆ?odpowiedz
    • Wanda Staszewska
      2017-11-15 07:44
      Witam, mnie pomogła akupunktura. Po zabiegu ból natychmiast minął. Każdy przypadek jest iny zależny od organizmu i chorób, które mamy.Dieta, konsekwencja i cierpliwość w leczeniu ziołami jest podstawą.odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu