Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Witam, u mojego ojca zdiagnozowano marskość wątroby zdekompensowaną, właśnie wyszedł ze szpitala – miał wodobrzusze, wykryto również żylaki w przełyku II stopnia, kilka miesięcy temu miał zabieg w związku z przerostem gruczołu sutkowego, w 2010 roku miał usuwane polipy jelita. Bardzo proszę o precyzyjną informację dotyczącą diety, co może, a czego nie może spożywać. Nie wiem, jak się ma ogólnie rozumiana dieta wątrobowa do diety przy schorzeniu mojego ojca. Proszę o w miarę szybką odpowiedź, z góry serdecznie dziękuję.

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Zalecaną dietą będzie dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu.

  • Zaleca się ograniczenie zwłaszcza tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i włączenie niewielkiej ilości tłuszczów roślinnych.
  • Wskazane byłaby również ograniczona podaż soli, do 1500 g/dobę (w celu zminimalizowania występowania obrzęków). W tym celu poleca się zamianę soli kuchennej na sól niskosodową.
  • Dieta powinna składać się z 5–7 małych objętościowo posiłków, w regularnych odstępach czasowych. Dodatkowo w marskości wątroby zaleca się spożywanie posiłku późnowieczornego, bogatego w węglowodany.
  • Zaleca się, aby temperatura posiłków była umiarkowana (wynosiła ok. 40°C), przeciwwskazane są posiłki gorące.
  • Ze względu na skłonność do wzdęć należy unikać produktów bogatych w błonnik oraz wzdymających (nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne).
  • Zalecane techniki kulinarne to: gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w pergaminie lub folii spożywczej.
  • Sosy i zupy należy przyrządzać wyłącznie na wywarach warzywnych. Ewentualnie zabielane jogurtem, kefirem, niskotłuszczowym mlekiem.

Poniżej znajduje się tabela z produktami zalecanymi i przeciwwskazanymi.

Tabela. Produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu
Grupa Produkty dozwolone Produkty zabronione
Napoje mleko do 2%, kefir naturalny, jogurt naturalny, maślanka naturalna, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane niskosodowe alkohole, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocne wywary z herbat, mleko 3,2%, kefir i jogurt pełnotłuste, wody gazowane, pepsi, coca-cola, napoje słodzone
Pieczywo pieczywo jasne – chleb pszenny, chleb mieszany, bułki kajzerki, sucharki chleb żytni, razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie, pszenne, razowe z dodatkiem słonecznika, z otrębami, pieczywo cukiernicze, biszkopty na całych jajach
Dodatki do pieczywa margaryny miękkie kubkowe, chudy twaróg, niskotłuszczowe serki do smarowania, chuda szynka – drobiowa, z indyka, polędwica, mięso gotowane chude jak indyk, kurczak, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód, pasty warzywne tłuste wędliny, konserwy, smalec, tłuste sery, sery topione, typu Feta, typu Fromage, dżemy z pestkami, jaja gotowane, jajecznica, twarde margaryny, masło
Zupy i sosy rosół jarski, jarzynowa, ziemniaczana, przetarta owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną mąki i mleka, mleczne na mleku 0%–0,5%, sosy łagodne – koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowe, zagęszczone zawiesina z mąki i mleka tłuste zawiesiste na wywarach; mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, z warzyw wzdymających, sosy ostre, groszek ptysiowy, grube makarony, łazanki, jaja
Dodatki do zup/obiadów bułka pszenna, grzanki, kasza manna, jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, ryż biały, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron nitki, kluski biszkoptowe na białkach kluski kładzione, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo, nasiona roślin strączkowych, kluski francuskie
Mięso drób ryby chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, sola, mintaj płoć, halibut, morszczuk, sandacz, szczupak, gotowane pulpety, budynie, potrawki;
mięso duszone bez osmażania, gotowane w wodzie, gotowane na parze pieczone w folii, rękawie
wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, podroby, węgorz, tłusty karp, łosoś, śledzie, sardynki, potrawy smażone, marynowane, wędzone
Potrawy półmięsne, bezmięsne warzywa, risotto, leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe na białkach pierogi, knedle, naleśniki z mięsem, potrawy smażone, placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku
Tłuszcze oleje roślinne, margaryny miękkie kubkowe smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
Warzywa młode i soczyste: marchew, buraczki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, seler, pomidor bez skórki, szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, ogórek kwaszony bez skórki, cykoria, kapusta pekińska, koperek, natka
ziemniaki gotowane, pieczone
potrawy gotowane, rozdrobnione lub przetarte, warzywa z wody, drobno starte
ćwikła i chrzan na kwasku cytrynowym
warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, szparagi, rzodkiewka, rzepa, surówki/sałatki z majonezem, marynowane, solone, seler
Owoce dojrzałe, soczyste: jagodowe i winogrona bez pestek, kiwi, melon, cytrusy, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane gruszki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane, śliwki, czereśnie
Desery kisiele, budynie, galaretki, kompoty, suflety, soki owocowe samodzielnie przygotowywane, przeciery owocowe tłuste ciasta, torty, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze z kakao/orzechami
Przyprawy łagodne – kwasek cytrynowy, sok z cytryny, zielona pietruszka, koperek, cynamon, majeranek, wanilia ostre: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca

Piśmiennictwo:

Ciborowska H., Rudnicka A.: Żywienie w chorobach miąższu wątroby. Dietetyka żywienia zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2004.
Jarosz M.: Praktyczny poradnik dietetyki. Wydawnictwo ŻŻ, Warszawa 2010.

Data utworzenia: 13.03.2013
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczuOceń:
(3.00/5 z 2 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Małgorzata
      2018-06-10 12:43
      W tekscie jest blad - 1500g soli/dobe a zapewne chodzilo o mg. Taka ilosc soli przy zaleceniach dla zdrowego czlowieka 5 g/dobe to samobojstwo. Nalezaloby poprawic.odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym
    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.
  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Truskawki najlepsze dla polskich kibiców
    Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu