×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy dieta ma wpływ na płodność?

Pytanie nadesłane do redakcji

Ostatnio słyszałam, że dieta może wpłynąć na niepłodność - czy to prawda?

Odpowiedziała

prof. dr n. med. Violetta Skrzypulec-Plinta
ginekolog położnik, endokrynolog, seksuolog
Kierownik Katedry Zdrowia Kobiety Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

Szanowna Pani
To prawda. Dieta płodności dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Przyjmowany pokarm, aktywność fizyczna, styl życia, otyłość lub niedowaga to wszystko wpływa na jakość nasienia oraz gospodarkę hormonalną mężczyzny. Optymalna masa ciała jest także ważna u kobiet. Badania dowodzą, że dobrze zbilansowana dieta u kobiet może w 80% zmniejszyć ryzyko zaburzeń owulacji i cykli miesiączkowych.

W diecie takiej bardzo ważne są minerały oraz mikroelementy (zwłaszcza cynk, żelazo, miedź i magnez, które wspierają czynność układu rozrodczego). Szczególną uwagę należy zwrócić na dostateczną zawartość błonnika w diecie oraz picie dużej ilości wody.

W amerykańskich badaniach dowiedziono, iż pełnotłusty nabiał zmniejsza ryzyko niepłodności owulacyjnej nawet o 22%. Natomiast z małą zawartością tłuszczu może zwiększać to ryzyko.

Ostatnie badania na temat suplementacji żywności zawierającej witaminę E, żelazo, cynk, selen a także L-argininę wykazały w grupie badanej znaczący wzrost owulacji i częstości ciąż. L-arginina ma korzystny wpływ na zajście w ciążę poprzez: zwiększenie ilości śluzu, odpowiednie ukrwienie macicy i dojrzewanie komórki jajowej. Zgodnie z badaniami korzystnie wpływa również na przebieg samej ciąży. L-arginina w najlepszej postaci dla organizmu występuje w mięsie drobiowym, rybach (łosoś, halibut), orzechach, płatkach owsianych, soi, słoneczniku.

Nie można również zapomnieć o kwasie foliowym. Ten suplementowany przed ciążą zapobiega rozwojowi wad układu nerwowego dziecka, ale również odpowiedzialny jest za powstawanie w szpiku czerwonych ciałek krwi, czyli wpływa na dotlenienie tkanek w organizmie.

22.10.2013
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Dieta w kamicy nerkowej
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Dieta w osteoporozie
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Dieta bezglutenowa
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Ospa wietrzna u kobiet w ciąży
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta