Pytanie nadesłane do redakcji
Czy jeśli stosowałabym dietę Dukana przez, powiedzmy, ok. 2 tygodnie i z powrotem po tym czasie wróciła do mojego małokalorycznego i raczej zdrowego trybu życia, to czy miałabym efekt jojo?
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Skutecznym sposobem pozbycia się nadmiernej masy ciała jest dieta oparta na zasadach racjonalnego żywienia.
Diety oparte na zwiększeniu spożycia białka przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia produktów węglowodanowych (np. dieta Dukana) mogą przyczynić się do stosunkowo szybkiej utraty masy ciała, jednak będzie to spowodowane głównie utratą wody z organizmu, a nie tkanki tłuszczowej.
Po dwóch tygodniach stosowania wymienionej przez Panią diety masa ciała prawdopodobnie ulegnie zmniejszeniu, natomiast ciężko jednoznacznie określić, co się stanie po powrocie do wcześniejszego sposobu żywienia. Jest to uzależnione między innymi od różnicy w podaży energii pomiędzy dietą Dukana a Pani "małokalorycznym" sposobem żywienia.
Proszę pamiętać, że diety oparte na spożyciu produktów bogatobiałkowych są obciążające dla funkcjonowania organizmu i nie mogą być stosowane przez każdego. Stosowanie diety bogatobiałkowej wymaga ostrożności i kontroli lekarskiej ze względu na możliwości skutków ubocznych. Zwłaszcza iż dane literaturowe donoszą o wpływie diet bogatobiałkowych tylko w aspekcie krótkoterminowym. Nadal jest brak danych o długookresowym ich wpływie na zdrowie, a zwłaszcza na narządy odpowiedzialne za ich metabolizm (nerki, wątroba), nowotwory, bilans wapnia i osteoporozę czy dnę moczanową i kamicę.
Zalecałabym Pani dietę opartą na zasadach racjonalnego żywienia, której stosowanie przyczyni się do utraty nadmiernej masy ciała, poprawy stanu zdrowia i samopoczucia. Proszę pamiętać również, że skuteczna utrata masy ciała jest procesem bardzo powolnym. Zalecane tempo chudnięcia mieści się w granicach 2-4 kg miesięcznie. Zbyt drastyczne ograniczenie diety przyczynia się do spowolnienia metabolizmu i zwiększa ryzyko wystąpienia efektu jo-jo. Produkty będące źródłem węglowodanów złożonych stanowią podstawę racjonalnie zbilansowanej diety i nie powinny być z niej eliminowane. Zwłaszcza iż utrata masy ciała i tkanki tłuszczowej zależy bardziej od deficytu energii i długości stosowania diety niż od ograniczenia węglowodanów.
Ponadto podczas terapii odchudzającej należy zadbać o kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, które na stałe będą wprowadzone w nasze życie, a restrykcyjne diety są zmianą na chwilę, stąd później efekty jo-jo.