×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jak schudnąć w wieku 50 lat?

Pytanie nadesłane do redakcji

Schudnąć w wieku 50 lat – co jeść?

Odpowiedziała

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny "MEDIS"

W organizmie osób po 50. roku życia przeważają procesy kataboliczne (procesy rozpadu i zaniku tkanek). Dieta dla osób z tej grupy wiekowej powinna uwzględniać ograniczenia związane z ewentualnymi schorzeniami, występowaniem zaburzeń w odczuwaniu smaku i zapachu oraz zapewniać przyjemność ze spożywania posiłków.

W tej grupie wiekowej utrzymanie prawidłowej masy ciała czy redukcja tkanki tłuszczowej jest trudniejsza. Przyczyny takiej sytuacji to mała aktywność fizyczna lub jej brak, nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe (z wiekiem trudniej zmienić nawyki utrwalone przez lata, a zmiana nieprawidłowych nawyków żywieniowych wymaga czasu i cierpliwości), mniejszy poziom tkanki mięśniowej, spowolnienie metabolizmu, zmiany hormonalne.

Opracowanie uniwersalnych zaleceń dietetycznych utrudnia zróżnicowanie tej grupy osób, które jest związane z różnymi problemami zdrowotnymi. Jeżeli stan zdrowia osoby pragnącej zredukować masę ciała jest dobry, a układ pokarmowy sprawny, może wówczas odżywiać się zgodnie z ogólnymi zasadami prawidłowego żywienia, ograniczając kaloryczność diety. Najbardziej jednak odpowiednia dla osób po 50. roku życia jest dieta łatwostrawna.

Należy zaznaczyć, że u osoby po 50. roku życia zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne natomiast zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne rośnie. Dieta powinna być zatem jak najbardziej wartościowa. W podeszłym wieku zwiększa się zapotrzebowanie na: witaminę D (np. mleko, tran), witaminę B6 (np. kasza gryczana, papryka czerwona, ziemniaki, drób, wołowina), wapń (np. mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, szpinak). Większe powinno być także spożycie antyoksydantów: witaminy A (np. mleko, jaja, ryby), witaminy E (np. oleje roślinne, orzechy, nasiona), witaminy C (np. natka pietruszki, papryka czerwona) oraz karotenów (np. marchew, szpinak, dynia). Antyoksydanty zapobiegają powstawaniu wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia. Osoby starsze powinny zadbać również o prawidłową podaż witamin B2, B12 (np. jaja, wołowina, drób) i kwasu foliowego (np. szpinak, brukselka, brokuły, kasza gryczana). Składnikiem, którego spożycie powinno podlegać ograniczeniu, jest sód (np. konserwy mięsne, boczek, kabanosy, „ser typu Feta”, łosoś wędzony, paluszki solone, płatki kukurydziane). Wynika to ze zwiększonego u osób starszych ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz związanych z nim chorób układu krążenia.

14.01.2014
Inne pytania
  • Kreatyna – działania niepożądane
  • Produkty zalecane osobom z dną moczanową
  • Przykładowy jadłospis dla osób po ostrym zapaleniu trzustki
  • Amarantus – czy warto go jeść?
  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta