Dieta w radioterapii

mgr Dominika Wnęk, dietetyk
Dieta w radioterapii
Fot. iStock Photos

Skutki radioterapii, które odczuwasz, mogą być różne. Ich przebieg i nasilenie uzależnione jest od miejsca naświetlanego oraz od dawki, rodzaju i ilości naświetlań. Rozpoczynają się zwykle w drugim, trzecim tygodniu leczenia i zazwyczaj ustępują samoczynnie, 3-4 tygodnie po zakończonym leczeniu. Skutki uboczne uzależnione są także od miejsca poddanego terapii. Informacje na ten temat znajdziesz w tabeli poniżej.

część ciała poddana terapii obserwowane skutki uboczne obserwowane podczas leczenia
mózg i rdzeń kręgowy nudności, wymioty
okolice głowy lub szyi: język, krtań, migdałki, gruczoły ślinowe, jama nosowa, gardło ból i nadwrażliwość jamy ustnej, trudności w przełykaniu i ból podczas przełykania, zmiany odczuwania smaku, brak odczuwania smaku, bóle gardła, suchość w ustach
klatka piersiowa: płuca, przełyk, piersi problemy z przełykaniem, zgaga, zmęczenie, utrata apetytu
jama brzuszna: jelito cienkie, jelito grube, prostata, szyjka macicy, macica, odbytnica, trzustka utrata apetytu, nudności, wymioty, biegunka, gazy, wzdęcia, nietolerancja produktów mlecznych, zmiany w oddawaniu moczu, zmęczenie

Rozwiązanie powyższych problemów znajdziesz w artykule na temat diety w chemioterapii.

Data utworzenia: 06.11.2014
Dieta w radioterapiiOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym
    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.
  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Truskawki najlepsze dla polskich kibiców
    Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu