Dieta w hormonoterapii

mgr Dominika Wnęk, dietetyk
Dieta w hormonoterapii
Fot. iStock Photos

Hormonoterapia jest jedną z metod leczenia nowotworów, których powstawanie uzależnione jest od czynników hormonalnych. Do nowotworów tego typu zalicza się nowotwory: piersi, jajnika, macicy, prostaty.

Zdarza się, że wraz z zastosowaniem hormonoterapii, waga pacjenta wzrasta. Aby do tego nie dopuścić należy zwrócić uwagę na kilka zasad:

  • zjadaj posiłki regularnie o stałych porach. Zaleca się aby jeść 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzinnych. Jedząc regularnie unikniesz podjadania,
  • nigdy nie zapominaj o śniadaniu, a kolację jedz najpóźniej 3 godziny przed pójściem spać,
  • w pierwszej kolejności unikaj produktów bogatych w cukry proste: słodycze, ciasta, drożdżówki oraz produktów bogato tłuszczowych,
  • aby uniknąć nadwagi, a w konsekwencji otyłości nie przekraczaj swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego,
  • staraj się by każdy posiłek był skomponowany tak aby zawierał: produkty węglowodanowe, najlepiej bogate w błonnik pokarmowy: pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, makarony razowe, grube kasze: gryczana, jęczmienna, pęczak; produkty będące dobrym źródłem białka: drób, cielęcina, ryby oraz produkty zawierające prozdrowotne tłuszcze: tłuste ryby morskie, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona,
  • urozmaicaj swoje posiłki. Dbaj o ilość, ale także o jakość spożywanych posiłków- zwróć uwagę na witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz inne sprzyjające zdrowiu składniki żywności.

Data utworzenia: 06.11.2014
Dieta w hormonoterapiiOceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym
    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.
  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Truskawki najlepsze dla polskich kibiców
    Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu