Kiedy stołujemy się poza domem, wydaje się nam, że nie jesteśmy w stanie kontrolować tego, co jemy. Błędem jest przekonanie, że w restauracji skazani jesteśmy na spożywanie wyłącznie posiłków tłustych, bogatych w kalorie. Możemy nadal jadać w barze czy restauracji z przyjemnością. Jeśli dbamy o smukłą sylwetkę lub chcemy stracić zbędne kilogramy, przy doborze posiłku poza domem powinniśmy zwrócić uwagę na pewne szczegóły.
Fot. pixabay.com
Jakimi zasadami się kierować, gdy spożywamy posiłki poza domem?
Wybór odpowiedniego lokalu
Miejsca, które warto odwiedzać, to bary sałatkowe, kanapkowe, restauracje. Kategorycznie należy unikać lokali typu fast food. Dania typu fast food są bardzo popularne na całym świecie, nie można ich jednak zaliczyć do pełnowartościowych posiłków. Potrawy tego typu zawierają dużo tłuszczu, węglowodanów i soli. Warto zachować zdrowy rozsądek i ich unikać, a już na pewno nie jeść fast foodów codziennie! Częste jedzenie tego typu żywności może prowadzić nie tylko do otyłości, ale również do wielu innych chorób: m.in. nadciśnienia tętniczego, zaburzeń gospodarki lipidowej i cukrzycy, najważniejszych czynników ryzyka poważnych chorób serca i naczyń krwionośnych.
Obróbka kulinarna
W restauracji należy wybrać danie odpowiednio przyrządzone, tzn. pieczone, duszone lub grillowane. Unikniemy wówczas zbędnych kalorii. Potrawy smażone i panierowane są przesiąknięte tłuszczem. Kaloryczność takiego dania może wzrosnąć nawet dwukrotnie.
Mięso
Jeśli jesteśmy smakoszami mięsa, należy zwrócić uwagę na jego rodzaj. Powinno się wybrać mięso drobiowe, cielęcinę lub wołowinę. Warto zrezygnować z wieprzowiny, pasztetów oraz tłustych kiełbas. Przykładowo 150 gramowa porcja kurczaka gotowanego w jarzynach ma jedynie 149 kcal i 9,6 g tłuszczu, natomiast ta sama porcja kotleta schabowego w panierce ma aż 526 kcal i 36,2 g tłuszczu.
Sosy
Unikaj potraw polewanych zawiesistymi, kremowymi lub śmietanowymi sosami. Zrezygnuj z dań, które zawierają dodatek majonezu oraz tłustych serów.
Kontroluj porcje
Jednym z podstawowych problemów podczas stołowania się w lokalu są duże porcje. Często stajemy się ofiarami różnorakich promocji, np. za nieznaczną dopłatą powiększone danie lub posiłek wzbogacony o napój (zwykle bogatokaloryczny). Działa wówczas prosty mechanizm. Im większa porcja, tym większe prawdopodobieństwo, że zjemy za dużo. Zapłaciliśmy za to, więc staramy się zjeść wszystko do końca. Zamawiaj tylko tyle, ile potrzebujesz, aby zaspokoić głód. Zrezygnuj z zamawiania przystawek i deserów. Wybierając mądrze dania w lokalach, możemy jeść spokojnie, bez obaw o zbędne kilogramy.
Rodzaj lokalu | Co wybierać | Czego nie wybierać |
---|---|---|
pizzeria | pizzę z pomidorami, warzywami, owocami morza lub z mięsem kurczaka | pizzy z salami, z mielonym mięsem, z dodatkiem sera |
bar z hamburgerami | kurczaka z grilla, hamburgera z dodatkiem mięsa drobiowego | frytki, duże burgery |
bar z befsztykami | stek wołowy z grilla, rybę z grilla, sałatki bez dodatku śmietany i majonezu, ziemniaki w mundurkach, owoce | krewetek smażonych w panierce, steków w sosach śmietanowych, puddingów |
restauracja chińska | zupy warzywne z mięsem kurczaka lub z krewetkami, warzywa z woka, kurczaka lub owoce morza, dania makaronowe | dań z kaczki, słodko-kwaśnych kulek wieprzowych, smażonego makaronu |
restauracja francuska | rybę i mięso pieczone, dania z drobiu bez sosów śmietanowych, sałatki, warzywa, sorbety | sosów śmietanowych i maślanych, warzyw z masłem, pasztetów |
restauracja grecka | sałatki (greckie, pomidorowe, ogórkowe), sos tzatziki, rybę pieczoną lub z grilla, świeże owoce, jogurt | potraw z jagnięciny, klopsików, ostrych kiełbasek, deseru bakława |
restauracja włoska | spaghetti z sosami pomidorowymi, warzywnymi lub z owoców morza, np. neapolitańskie, szpinakowe, kurczaka i rybę z grilla | spaghetti z sosami na bazie śmietany, masła, z dodatkiem tłustych mięs, np. carbonara, bolognese, lasagne |
restauracja hiszpańska/portugalska | paellę, dania z owoców morza, rybę z grilla, sałatki | sosów oleistych i maślanych, smażonych ryb, pasztetów, smażonego kurczaka |
restauracja japońska | sushi, sashimi, sukiyaki, kurczaka teriyaki | tempury (panierowanej w mące potrawy ze skorupiaków i ryb) |
restauracja tajska | rybę gotowaną na parze, sałatki z owocami morza, dania z warzyw | smażonego makaronu lub ryżu, krakersów krewetkowych |