Salsa – 5 łatwych przepisów

Salsa – 5 łatwych przepisów Oceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
BBC, Ale Meksyk, Ostra kuchnia

A gdyby tak na wiosnę gęste i zawiesiste sosy zastąpić smaczną i ubogokaloryczną salsą?


Fot. freeimages.com / Jeffrey Collingwood

Salsa to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Można śmiało powiedzieć, że kuchnia meksykańska nie może się obyć bez sals. Są łatwe w przygotowaniu i dodają potrawom walorów smakowych. Można je przygotować ze świeżych lub lekko podgotowanych warzyw lub owoców, świeżych ziół i papryczki chili. Wystarczy wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Ostre składniki (papryczkę chili, cebulę) trzeba pokroić drobniej niż pozostałe produkty.

Salsę można jeść na zimno oraz na ciepło. Dobrze się komponuje z daniami z grilla: drobiem, wołowiną, rybami, warzywami czy pieczarkami.

Proponujemy kilka przepisów na salsę.

Nietypowa salsa z buraków i orzechów włoskich

4 małe pieczone buraki
¼ cebuli
garść świeżej pietruszki
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
30 g orzechów włoskich

Salsa cytrusowa

½ ogórka z usuniętymi nasionami
1 zielona papryczka chili
6 dużych pomidorów
1 czerwony grejfrut
sok i drobno starta skórka z 1 limonki
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
½ mango
garść świeżej kolendry

Salsa z kukurydzą

150 g kukurydzy z puszki
20 g papryczki jalapeno
1 zielona papryczka chili
sok z 1 limonki
2 łyżeczki świeżych liści mięty
2 łyżeczki świeżych liści kolendry
sól i świeżo mielony pieprz czarny

Salsa ananasowa

1 łyżeczka drobnego cukru brązowego
300 g świeżego, obranego i pozbawionego twardego środka ananasa
½ czerwonej papryczki chili
1 łyżeczka sambal oelek (tradycyjny sos indonezyjski sporządzony z dojrzałych czerwonych papryczek chili)
sok z 1 limonki
2 łyżeczki świeżej kolendry
sól do smaku

Klasyczna salsa

250 g świeżych, aromatycznych pomidorów
1 mała cebula
3 łagodne chili
pęczek świeżej kolendry
sól do smaku
sok z limonki do smaku
1 łyżeczka wody

Data utworzenia: 29.04.2016
Salsa – 5 łatwych przepisów Oceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies