Troszkę inny chłodnik. 5 przepisów na pyszne chłodniki

Troszkę inny chłodnik. 5 przepisów na pyszne chłodnikiOceń:
(1.00/5 z 1 ocen)

Chłodnik to idealna zupa na letnie upały i, co ważne, prosta w przygotowaniu – nie wymaga gotowania, a smakuje wyśmienicie. Poniżej kilka przepisów na pyszne chłodniki.


Fot. iStock

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami


Składniki:

  • 1/2 kg ogórków
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • garść pistacji
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • garść listków świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Ogórki obierz, pokrój wzdłuż na pół i wydrąż pestki, przełóż do blendera.
  2. Awokado przekrój na pół, część bez pestki obierz (część z pestką schowaj do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowuje świeżość), przełóż do blendera.
  3. Dodaj listki mięty, jogurt, zmiksuj na gładki krem. Odłóż do lodówki do schłodzenia.
  4. Dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Pistacje obierz z łupinek, upraż na suchej patelni.
  6. Przed podaniem chłodnik można ozdobić listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami, na koniec lekko skropić oliwą z oliwek.

Chłodnik z cukinii


Składniki:

  • 1 kg najlepiej młodych, niedużych, nieobranych, pokrojonych w małą kosteczkę cukinii
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepiej przygotowany w domu)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 obrane i pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
  • 1 szklanka kefiru; zsiadłego mleka lub maślanki
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek posiekanej świeżej melisy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane szalotki i czosnek, ziemniaki oraz cukinię. Wlej gorący bulion, gotuj 10 minut.
  2. Wrzuć melisę i natkę, gotuj razem jeszcze 5 minut.
  3. Zmiksuj na gładki krem, przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym.
  4. Gdy zupa wystygnie, włóż ją na 2 godziny do lodówki, a potem zmieszaj z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Chłodnik można posypać posiekaną melisą, szczypiorkiem lub natką.

Chłodnik ogórkowy z łososiem


Składniki:

  • 6 ogórków gruntowych
  • 6 rzodkiewek
  • 750 ml kefiru
  • łosoś
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • kolendra
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do dużej miski. Zalej kefirem i jogurtem. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pokrojoną drobno kolendrą i koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Wstaw na 1–2 godzin do lodówki, żeby był dobrze schłodzony. Następnie przelej do miseczek i posyp koperkiem; podawaj z łososiem.

Chłodnik kokosowy


Składniki:

  • 1 kalarepka
  • 1 ogórek, 2 rzodkiewki
  • 1 puszka mleczka kokosowego – 400 ml
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego
  • 4–5 łyżek soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól
  • szczypiorek, mięta, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Oba rodzaje mleka, sok z cytryny, czosnek oraz sporą szczyptę soli rozdrobnij w blenderze na jednolity płyn.
  2. Warzywa pokrój w drobną, równą kostkę, dodaj do płynu i wymieszaj łyżką. Wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj ze szczypiorkiem, miętą oraz świeżym pieprzem.

Chłodnik z marchewki


Składniki:

  • 400 g marchewki, 1 średnia cebula
  • bulion warzywny (najlepiej przygotowany w domu)
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 szklanki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

  1. Rodzynki wypłucz i namocz w soku pomarańczowym.
  2. Płatki migdałów upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
  3. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę, zalej bulionem i gotuj aż będą miękkie. Dopraw do smaku, przestudź i zmiksuj.
  4. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi i jogurtem greckim. Dopraw i wstaw na 1 godzinę do lodówki.


Przepisy zaczerpnięto ze stron: Zakochane w zupach, Przepisy, Jadłonomia oraz z blogu kulinarnego – Creative In Kitchen

Data utworzenia: 01.07.2016
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Programowanie żywieniowe – co to takiego?
    Teoria programowania żywieniowego zakłada, że niekorzystne warunki w życiu płodowym mogą doprowadzić do nieodwracalnych zmian w budowie, metabolizmie i funkcjonowaniu wybranych narządów dziecka, przekładając się w ten sposób na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, osteoporozy, a nawet nowotworów.
  • Alkohol a ryzyko raka piersi
    Badania epidemiologiczne i eksperymentalne wskazują, że etanol działa kancerogennie i może zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi.
  • Rocker Gisu: Suplementy to nie leki
    Rób zakupy bez podniety; suplementy to nie leki, to uzupełnienie diety - śpiewa w najnowszym klipie Rocker Gisu, czyli Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz. To pierwszy rockowy kawałek Posobkiewcza, który wcześniej dał się już poznać jako raper zachęcający m.in. do szczepień.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies