Cukinia nadziewana na 3 sposoby

Cukinia nadziewana na 3 sposobyOceń:
DW
Cukinia
Fot. Pixabay.com

Cukinia nadziewana z nutką cebuli i bazylii

Składniki (na 2–4 osoby)

  • 2 średnie cukinie
  • 1/3 filiżanki drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/3 filiżanki startego sera Parmezan

Przygotowanie

  1. Przetnij cukinie na pół. Następnie gotuj 3-4 minuty w gorącej wodzie.
  2. Wydrąż środek każdej cukinii, tak aby pozostała łódka o grubości ścian około 1 cm. Wydrążony środek pokrój na małe kawałki i odstaw na bok.
  3. Na średniej patelni, na oliwie podsmaż cebulę aż lekko się zrumieni. Dodaj pokrojony środek cukinii, podsmażaj dodatkowo 1 minutę.
  4. Dodaj mąkę, bazylię, pieprz oraz mleko. Podgrzewaj wszystko do momentu aż zacznie się gotować.
  5. Pozostaw na ogniu jeszcze minutę, cały czas mieszając.
  6. Powoli dodaj roztrzepane jajko i ser parmezan. Pozostaw na ogniu aż jajko się zetnie. Następnie taką mieszaninę dawaj do łódeczek wydrążonych w cukinii.
  7. Piecz bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25-35 minut (lub do momentu aż góra będzie lekko przypieczona).

Cukinia nadziewana orzechami

Składniki (na 4 osoby)

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona
  • 1/4 filiżanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 filiżanki bułki tartej
  • 2 łyżki startego sera Parmezan
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pokrojonej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka masła, roztopionego

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 185°C.
  2. Odetnij wzdłuż od każdej cukinii plaster o grubości około 1 cm. Następnie wydrąż środek, tak aby powstały łódeczki. Pokrój na drobne kawałki wydrążone wnętrze cukinii, dodaj cebulę i orzechy i wymieszaj w misce średniej wielkości.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni średniej wielkości. Dodaj miksturę z cukinii i podgrzewaj około 5 minut aż cebula zmięknie a cała woda z patelni odparuje. Usuń patelnię z ognia, dodaj bułkę tartą, parmezan, pietruszkę, 3 łyżeczki soli, tymianek, oregano i pieprz. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Obsyp wnętrze łódeczek cukinii pozostałą ilością soli i wypełnij je farszem.
  4. Zapiekaj w piekarniku 20 minut w temperaturze 185°C. Następnie wyjmij cukinie z piekarnika, polej lekko rozpuszczonym masłem i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Cukinia nadziewana na sposób śródziemnomorski

Składniki (na 6–12 porcji)

  • 6 średnich cukinii, przekrojonych na pół
  • 1/3 filiżanki oliwy z oliwek, dodawana w częściach
  • 1 średnia cebula pokrojona w grube kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 średni kabaczek pokrojony na grube kawałki
  • Około 250g sera feta (pokruszonego)
  • 2 filiżanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1/4 filiżanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do około 250°C.
  2. Używając łyżeczki wydrąż środek cukinii, tak by boki miały około 1 cm grubości. Wydrążone wnętrze cukinii pokrój i zachowaj.
  3. Skrop wnętrze cukinii oliwą z oliwek i piecz w piekarniku około 15 minut obrócone wydrążaną częścią do dołu. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  4. W międzyczasie rozgrzej na patelni, na średnim ogniu, 1/4 filiżanki oliwy. Dodaj cebulę, sól, pieprz. Podsmażaj około 3-5 minut aż cebula się lekko zrumieni.
  5. Dodaj resztki cukinii wydrążone ze środka i podsmażaj około 10 minut aż odparuje cała woda.
  6. Zdejmij gotowy farsz z ognia i poczekaj aż ostygnie. Połącz z serem feta, pomidorami i pietruszką.
  7. Przełóż cukinie wypełnione farszem do naczynia przystosowanego do zapiekania.
  8. Zapiekaj w piekarniku około 20 minut aż góra lekko się zrumieni.
  9. Podawaj zaraz po zapieczeniu.

Data utworzenia: 11.07.2016
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Programowanie żywieniowe – co to takiego?
    Teoria programowania żywieniowego zakłada, że niekorzystne warunki w życiu płodowym mogą doprowadzić do nieodwracalnych zmian w budowie, metabolizmie i funkcjonowaniu wybranych narządów dziecka, przekładając się w ten sposób na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, osteoporozy, a nawet nowotworów.
  • Alkohol a ryzyko raka piersi
    Badania epidemiologiczne i eksperymentalne wskazują, że etanol działa kancerogennie i może zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi.
  • Rocker Gisu: Suplementy to nie leki
    Rób zakupy bez podniety; suplementy to nie leki, to uzupełnienie diety - śpiewa w najnowszym klipie Rocker Gisu, czyli Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz. To pierwszy rockowy kawałek Posobkiewcza, który wcześniej dał się już poznać jako raper zachęcający m.in. do szczepień.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies