Cukinia nadziewana na 3 sposoby

Cukinia nadziewana na 3 sposobyOceń:
DW
Cukinia
Fot. Pixabay.com

Cukinia nadziewana z nutką cebuli i bazylii

Składniki (na 2–4 osoby)

  • 2 średnie cukinie
  • 1/3 filiżanki drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/3 filiżanki startego sera Parmezan

Przygotowanie

  1. Przetnij cukinie na pół. Następnie gotuj 3-4 minuty w gorącej wodzie.
  2. Wydrąż środek każdej cukinii, tak aby pozostała łódka o grubości ścian około 1 cm. Wydrążony środek pokrój na małe kawałki i odstaw na bok.
  3. Na średniej patelni, na oliwie podsmaż cebulę aż lekko się zrumieni. Dodaj pokrojony środek cukinii, podsmażaj dodatkowo 1 minutę.
  4. Dodaj mąkę, bazylię, pieprz oraz mleko. Podgrzewaj wszystko do momentu aż zacznie się gotować.
  5. Pozostaw na ogniu jeszcze minutę, cały czas mieszając.
  6. Powoli dodaj roztrzepane jajko i ser parmezan. Pozostaw na ogniu aż jajko się zetnie. Następnie taką mieszaninę dawaj do łódeczek wydrążonych w cukinii.
  7. Piecz bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25-35 minut (lub do momentu aż góra będzie lekko przypieczona).

Cukinia nadziewana orzechami

Składniki (na 4 osoby)

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona
  • 1/4 filiżanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 filiżanki bułki tartej
  • 2 łyżki startego sera Parmezan
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pokrojonej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka masła, roztopionego

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 185°C.
  2. Odetnij wzdłuż od każdej cukinii plaster o grubości około 1 cm. Następnie wydrąż środek, tak aby powstały łódeczki. Pokrój na drobne kawałki wydrążone wnętrze cukinii, dodaj cebulę i orzechy i wymieszaj w misce średniej wielkości.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni średniej wielkości. Dodaj miksturę z cukinii i podgrzewaj około 5 minut aż cebula zmięknie a cała woda z patelni odparuje. Usuń patelnię z ognia, dodaj bułkę tartą, parmezan, pietruszkę, 3 łyżeczki soli, tymianek, oregano i pieprz. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Obsyp wnętrze łódeczek cukinii pozostałą ilością soli i wypełnij je farszem.
  4. Zapiekaj w piekarniku 20 minut w temperaturze 185°C. Następnie wyjmij cukinie z piekarnika, polej lekko rozpuszczonym masłem i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Cukinia nadziewana na sposób śródziemnomorski

Składniki (na 6–12 porcji)

  • 6 średnich cukinii, przekrojonych na pół
  • 1/3 filiżanki oliwy z oliwek, dodawana w częściach
  • 1 średnia cebula pokrojona w grube kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 średni kabaczek pokrojony na grube kawałki
  • Około 250g sera feta (pokruszonego)
  • 2 filiżanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1/4 filiżanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do około 250°C.
  2. Używając łyżeczki wydrąż środek cukinii, tak by boki miały około 1 cm grubości. Wydrążone wnętrze cukinii pokrój i zachowaj.
  3. Skrop wnętrze cukinii oliwą z oliwek i piecz w piekarniku około 15 minut obrócone wydrążaną częścią do dołu. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  4. W międzyczasie rozgrzej na patelni, na średnim ogniu, 1/4 filiżanki oliwy. Dodaj cebulę, sól, pieprz. Podsmażaj około 3-5 minut aż cebula się lekko zrumieni.
  5. Dodaj resztki cukinii wydrążone ze środka i podsmażaj około 10 minut aż odparuje cała woda.
  6. Zdejmij gotowy farsz z ognia i poczekaj aż ostygnie. Połącz z serem feta, pomidorami i pietruszką.
  7. Przełóż cukinie wypełnione farszem do naczynia przystosowanego do zapiekania.
  8. Zapiekaj w piekarniku około 20 minut aż góra lekko się zrumieni.
  9. Podawaj zaraz po zapieczeniu.

Data utworzenia: 11.07.2016
Cukinia nadziewana na 3 sposobyOceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies