×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Tapenada – zdrowa pasta do pieczywa

pokochajolejrzepakowy.pl


Fot. pixabay.com

Składniki

  • 250g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 filecików anchois
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-8 łyżek oleju rzepakowego
  • pieprz do smaku
  • pieczywo pełnoziarniste

Przygotowanie

Oliwki, czosnek, anchois, kapary i skórkę pomarańczy wrzucamy do miksera, pieprzymy, mielimy.

Nadal miksując, dolewamy stopniowo olej rzepakowy i sok z cytryny. Gotową pastę przekładamy do słoika i zalewamy dodatkowo odrobiną oleju.

Pastę można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.

Wartość odżywcza 1 łyżki tapenady (ok. 10g)
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
40 kcal 0,5 g 4 g 1 g 0 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Warto wiedzieć

Spośród wszystkich popularnych olejów roślinnych to właśnie olej rzepakowy zawiera najwięcej drogocennych kwasów Omega-3, jednocześnie posiadając jeden z najniższych poziomów nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Ponadto stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
28.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta