Składniki
Na 4 porcje:
- 0,5 kg selera korzeniowego
- 100 g pietruszki
- 1 duża cebula (ok. 140g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (24g)
- 0.5 l bulionu jarzynowego około (500g)
- 100 g serka topionego lub tofu (użyłam goudy, pamiętamy, aby był bez podpuszczki zwierzęcej)
- garść słonecznika uprażonego na suchej patelni (30g)
- kilka łyżek oleju lnianego (1 łyżka to 12g)
Przygotowanie
Seler, cebulę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W sporym rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy seler i pietruszkę, przesmażamy. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem.
Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję polewamy łyżką oleju lnianego i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
290 kcal | 7,5 g | 25 g | 10,5 g | 8,5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »