Fot. pixabay.com
Składniki
- łyżka oliwy z oliwek
- ćwiartka cebuli
- 300 ml wywaru z warzyw
- 75 ml przecieru pomidorowego
- 125 g świeżych liści szpinaku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć pokrojoną cebulę i smaż aż zmięknie (ok. 3 minuty). Następnie dodaj przecier pomidorowy, szpinak i całość zalej wywarem z warzyw. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty, a następnie miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę można doprawić ząbkiem czosnku lub natką pietruszki, a w sezonie przecier pomidorowy zastąpić świeżymi, dojrzałymi pomidorami.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
230 kcal | 9 g | 16 g | 20 g | 6 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »