×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Wiosenne roladki z łososia i szparagów


Fot. pixabay.com

Składniki (12 sztuk - 4 porcje)

Roladki

  • 24 grube lub 36 chudych gałązek szparagów
  • 160-220g wędzonego łososia
  • 12 krążków papieru ryżowego o średnicy około 20cm
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone na 24 kawałki
  • 1 filiżanka pokrojonej na drobne kawałki marchewki
  • 1/2 filiżanki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 filiżanki posiekanej świeżej mięty

Sos

  • 1/3 filiżanki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli lub jako alternatywa tradycyjny sos rozcieńczyć z wodą
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wina ryżowego (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką lub jako alternatywa wytrawne sherry z odrobina cukru)
  • 1/4 łyżeczki posiekanej ostrej czerwonej papryki (lub więcej, jeśli ktoś lubi ostre potrawy)

Przygotowanie

  1. Nalej około 2,5 cm wody do dużego rondla i zagotuj. Pozbaw szparagi twardych końcówek i pokrój na kawałki nie dłuższe niż 15cm, wrzuć je do gotującej wody. Odwracaj i gotuj około 3 minut aż staną sie lekko miękkie. Odcedź je, a następnie przepłucz zimną wodą. Przetnij każdego szparaga na połowę. Przygotuj także wędzonego łososia, krojąc go na 12 kawałków nie dłuższych niż 15 cm.
  2. Namocz jeden krążek papieru ryżowego w gorącej wodzie do momentu aż zmięknie (woda powinna sie znajdować na dużym płytkim talerzu). Powinno to trwać około 30 sekund. Wyjmij krążek z wody, usuń jej nadmiar i połóż na suchej desce do krojenia.
  3. Na środku krążka połóż cienkie plasterki łososia, pozostawiając po bokach około 2,5 cm wolnego miejsca. Przygotuj 4 grubsze (bądź 6 cieńszych) gałązek szparagów przepołowione na pół i wyłóż na łososia. Na szparagi połóż 2 kawałki awokado, 1 łyżeczkę drobno pokrojonej marchewki i około 2 łyżeczki świeżej bazylii i mięty. Zwiń krążek papieru ryżowego tak, aby powstał cylinder (roladka). Te same czynności powtórz z resztą roladek, a następnie, jak wszystkie będą gotowe, przetnij je na pół.
  4. Przygotowanie sosu: wymieszaj sos sojowy , sok pomarańczowy, sok cytrynowy, wino ryżowe (ewentualnie wytrawne sherry ze szczyptą cukru) z drobno pokrojoną ostrą papryką. Sos serwuj w małych miseczkach a następnie zamaczaj w nim roladki.


Wartość odżywcza 1 roladki
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
102 kcal 6 g 3 g 13 g 2 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

08.05.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta