Fot. pixabay.com
Składniki na 3-4 porcje
- 1 filiżanka długoziarnistego ryżu
- 2 filiżanki wywaru warzywnego
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 1/2 filiżanki ugotowanego dzikiego ryżu
- 1/2 filiżanki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 filiżanka selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 filiżanka pieczarek, pokrojonych
- 2 łyżeczki liści tymianku, posiekanych
- 1 filiżanka liści szpinaku, podartych na małe kawałki
- 1/2 filiżanki mleka sojowego
- sól morska
Przygotowanie
Ryż długoziarnisty ugotować w wywarze i odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać kolejno: cebulę, oba rodzaje ryżu, seler naciowy, pieczarki, tymianek i dusić, aż cebula się zeszkli. W mikserze rozdrobnić szpinak z mlekiem sojowym i solą na gładką masę. Uprażony ryż polać zieloną masą i podawać z surówką lub sałatką według własnego wyboru.