Fot. pixabay.com
Składniki (na 4 osoby)
- 3 filiżanki cienko pokrojonej cukinii
- Jajko, lekko roztrzepane
- 2 łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki posiekanego, świeżego oregano
- 2 łyżeczki posiekanego, świeżego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanego, świeżego majeranku
- 2 łyżeczki posiekanej, świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 plasterków pomidora (grubość około 0,5 cm)
- 6 cienkich plasterków pepperoni (opcjonalnie)
- Około 120 g sera mozzarella pokrojonego w cienkie plasterki
Przygotowanie
- Gotuj cukinię pod przykryciem, w małej ilości wody, przez 3 minuty. Następnie odcedź.
- Połącz jajko, mąkę, sól i pieprz w dużej misce. Wymieszaj z oregano, tymiankiem, majerankiem, bazylią i cukinią. Odstaw na bok.
- Podgrzej oliwę na lekkim ogniu, na patelni o średnicy 20 cm. Następnie ostrożnie przenieść miksturę z cukinii na patelnię. Podgrzewaj na średnim ogniu około 15 minut, nie mieszając.
- Na wierzch daj pokrojonego pomidora, kiełbasę pepperoni (opcjonalnie) i ser mozzarella. Podgrzewaj jeszcze 1-2 minut aż ser się lekko roztopi. Pokrój na 8 kawałków i przygotuj 4 porcje.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
286 kcal | 15 g | 8 g | 8 g | 2 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »