Fot. pixabay.com
Składniki (6 porcji)
Ciasto
- ok. 435 g mąki, podzielone na części
- 3 i 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich suszonych
- 2 łyżeczki sol
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
- ok. 300 ml wody
Składniki na wierzch pizzy
- 4 łyżki pasty z czarnych oliwek (do kupienia lub przygotowania we własnym zakresie: 1 słoik czarnych oliwek, około 50 ml oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka octu balsamicznego, sól.
Przygotowanie: oliwki pozbawione pestek należy zmielić blenderem na jednolitą masę. Następnie dodaje się, sól, oliwę, roztarty ząbek czosnku i ocet. Wszystko należy dokładnie wymieszać i najlepiej odstawić na 24 godziny do lodówki. Na wierzch słoika, w którym znajduje się pasta, należy wlać odrobinę oliwy) - ok. 90 dkg pomidorów pokrojonych w kostkę i obranych ze skórki (4-6 pomidorów)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- ok. 120 g sera mozarella startego na tarce o grubych oczkach (aby ser łatwiej się ucierał, można go wcześniej włożyć na 20 minut do zamrażalnika)
- 1/4 szklanki posiekanych liści świeżej bazyli
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta: wymieszaj około 300 g maki, drożdże, sól i cukier w dużej misce. Połącz oliwę z wodą na małej patelni i podgrzej do temp. około 45-55°C. Następnie podgrzaną wodę z oliwą przelej do suchych składników (czyli mąki z dodatkami). Wyrabiaj ciasto aż uzyska jednolitą masę, dodawaj partiami pozostałą mąkę. Przełóż wszystko na płaską powierzchnię i wyrabiaj jeszcze 8-10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Następnie przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na około 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
Pokrojone w kostkę pomidory przełóż na patelnię i podgrzewaj tak długo, aż staną się gęstą masą (do momentu aż odparuje z nich nadmiar wody).
Następnie rozwałkuj ciasto i nadaj mu kształt prostokąta. Przełóż na blaszkę, uformuj krawędzie.
Spód pizzy posmaruj pastą z czarnych oliwek, następnie rozsmaruj pomidory a wierzch posyp startym serem mozarella i posiekaną bazylią.
Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 220°C lub do momentu aż ciasto się zrumieni a ser rozpuści.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
328 kcal | 18 g | 15 g | 35 g | 3 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »