Składniki
- 1 duży świeży brokuł
- 1 średni por
- 1 duży ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy:
- sól
- pieprz
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek bobkowy
- 2 kostki rosołowe
- 1,2 l wody
- olej
- groszek ptysiowy
Przygotowanie
- Ziemniaka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Pora rozdzielamy na liście, dokładnie myjemy i kroimy (w poprzek) na jednocentymetrowe paseczki.
- Łodygę brokuła kroimy w kostkę.
- Czosnek siekamy.
- Przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i listkiem bobkowym połamanym na 3 części. Smażymy około 5 minut.
- Różyczki brokułów gotujemy w 1,5 litra wody, aż będą miękkie. Dodajemy kostki rosołowe oraz warzywa z patelni i gotujemy razem 5 minut.
- Następnie zupę przestudzamy, dokładnie miksujemy i ewentualnie doprawiamy.
- Każdą porcję kremu z brokułów zdobimy groszkiem ptysiowym.