×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Krem z brokułów

Barbara Nowacka

Składniki

  • 1 duży świeży brokuł
  • 1 średni por
  • 1 duży ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy:
    • sól
    • pieprz
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 listek bobkowy
    • 2 kostki rosołowe
    • 1,2 l wody
    • olej
    • groszek ptysiowy

Przygotowanie

  • Ziemniaka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  • Pora rozdzielamy na liście, dokładnie myjemy i kroimy (w poprzek) na jednocentymetrowe paseczki.
  • Łodygę brokuła kroimy w kostkę.
  • Czosnek siekamy.
  • Przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i listkiem bobkowym połamanym na 3 części. Smażymy około 5 minut.
  • Różyczki brokułów gotujemy w 1,5 litra wody, aż będą miękkie. Dodajemy kostki rosołowe oraz warzywa z patelni i gotujemy razem 5 minut.
  • Następnie zupę przestudzamy, dokładnie miksujemy i ewentualnie doprawiamy.
  • Każdą porcję kremu z brokułów zdobimy groszkiem ptysiowym.

15.10.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta