Fot. pixabay.com
Składniki (4 porcje)
- 600 g filetu z dorsza bez skóry
Marynata:
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia (lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)
- pieprz cytrynowy
- szczypta niskosodowej soli morskiej
- 4 gałązki tymianku
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 8 cienkich plasterków cytryny
- 500g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
- 400g ugotowanego ryżu długoziarnistego
Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego 0%
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pokrojonego w kostkę ogórka bez pestek
- pokrojony w kostkę miąższ z pomidora
- 1/2 pęczka cebulki dymki
- 3 pokrojone w kostkę rzodkiewki
- do smaku: sól morska niskosodowa, pieprz, chili
Przygotowanie
- Filet z dorsza pokroić na 4 kawałki.
- Składniki marynaty (oliwę z oliwek, pieprz cytrynowy i sól morską niskosodową) wymieszać, natrzeć nią rybę, obłożyć gałązkami tymianku i odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
- Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze. Ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw.
- Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i gałązkami tymianku ułożyć na sicie do gotowania na parze, dodać fasolkę szparagową. Sito ułożyć na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować ok. 15 minut.
- Ugotowanego na parze dorsza podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.