Truskawki

TruskawkiOceń:
(3.14/5 z 14 ocen)
Dominika Wnęk, dietetyk

Popularna truskawka (dokładnie: poziomka truskawka, zwana inaczej poziomką ananasową lub poziomką wielkoowocową), powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki: chilijskiej i wirginijskiej. Truskawka jest owocem charakterystycznym dla sezonu letniego, którym można się rozkoszować od czerwca do sierpnia.


Fot. Pixabay.com

Truskawki są ubogokaloryczne (28 kcal/100g), dlatego bez przeszkód mogą być spożywane przez osoby będące na diecie. Zawierają ponad 80% wody, 6-9% węglowodanów a pozostałą ilość stanowią składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy) oraz pektyny i błonnik pokarmowy. Spośród owoców jagodowych, truskawki wyróżnia bardzo duża zawartość związków biologicznie czynnych. Zalicza się tu m.in. kwasy fenolowe oraz flawonoidy.

Z witamin, szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość witaminy C, gdyż 100g truskawek dostarcza aż 66 mg tej witaminy - więcej niż cytryna, pomarańcza czy grejpfrut. Witamina C jest antyoksydantem, który zabezpiecza organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Ponadto, jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, odpowiedzialnego za utrzymania elastyczności skóry. Kolagen znajduje się także w rogówce oka, dlatego spożycie truskawek bogatych w witaminę C sprzyja właściwej pracy narządu wzroku.

W truskawce znajdują się także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Ten drugi jest szczególnie istotny dla kobiet planujących ciążę i będących w ciąży gdyż zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u płodu.

Z istotnych substancji biologicznie czynnych truskawki są źródłem kwasu elagowego. Badania ostatnich lat wskazują, że kwas elagowy ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne oraz wykazuje aktywność przeciwzapalną. Na podstawie licznych badań stwierdzono, że kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe ponieważ m.in. ma zdolność do likwidacji wolnych rodników i może inaktywować kancerogeny, działa antymutagennie oraz zmniejszają częstotliwość pojawiania się mutacji. Wpływa on także ochronnie na DNA i ekspresje genów oraz blokuje enzymy odpowiedzialne za procesy nowotworowe.

Truskawki, podobnie jak czosnek, zawierają fitocydy, które działają bakteriobójczo i mogą sprzyjać leczeniu stanów zapalnych.

W czasopiśmie The Journal of the Alzheimer's Association opublikowano wyniki badań naukowców z Rush University Medical Center, przedstawiające dietę zmniejszającą ryzyko choroby Alzheimera. Szczególnie korzystne w tym aspekcie okazało się spożycie truskawek oraz jagód.

Truskawki zawierają także potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi przez co odgrywa ważna role w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Z uwagi na zawartość błonnika pokarmowego sprzyjają właściwej pracy jelit a pektyny oczyszczają przewód pokarmowy z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na florę bakteryjna jelit. Poza korzystnym działaniem w obrębie przewodu pokarmowego, błonnik pokarmowy pomaga kontrolować także gospodarkę glukozową i lipidową dlatego mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą i zaburzeniami lipidowymi.

Sałatka z truskawkami, mozarellą i szpinakiem


Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 kulka sera mozarella
  • świeże liście szpinaku
  • sos winegret (na bazie oliwy z oliwek i sosu balsamicznego)
  • prażone płatki migdałów (uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu)
  • suszona żurawina

Przygotowanie:
Truskawki i liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć. Na talerzu rozłożyć liście szpinaku a na nich truskawki pokrojone w plasterki. Na wierzch należy pokruszyć mozarellę. Następnie sałatkę polać sosem winegret i posypać prażonymi płatkami migdałów i suszoną żurawiną.

Piśmiennictwo:

Vattem D, Shetty K. Biological function of ellagic acid: a review. J Food Biochem 2005; 29:234-66 Edyta Kwiatkowska. Kwas elagowy – zawartość w żywności i rola prozdrowotna. Postępy Fitoterapii 4/2010, s. 211-214
M. Rochalska, A. Orzeszko-Rywka, K. Czapla. The content of nutritive substances in strawberries according to cropping system. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. 2011, Vol. 56(4)

Data utworzenia: 16.06.2015
TruskawkiOceń:
(3.14/5 z 14 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • 240 mln zł na owoce, warzywa i mleko w szkołach
    Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.
  • Siedzący tryb życia to czwarta przyczyna zgonów
    Siedzący tryb życia zwiększa ryzyko wielu chorób skracających życie, w tym chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy – podkreślali eksperci we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie. Tymczasem wciąż ponad połowa Polaków nie ćwiczy wcale – alarmowali.
  • Poznań - pionierska operacja bariatryczna
    Pierwsze w Polsce operacje zmniejszenia żołądka pionierską metodą przezustną, czyli bez otwierania jamy brzusznej, przeprowadzono we wtorek w Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu. Zabiegom poddanych zostało łącznie trzech pacjentów.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jarmuż – właściwości odżywcze
    Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
  • Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?
    Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies