Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Przewodnik po zdrowych węglowodanach

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk
Fot. photopin.com

Czytaj etykiety

To najłatwiejszy sposób, aby się zorientować, jaki dodatek cukru zawiera dany produkt.

Sacharoza jest głównym składnikiem cukru spożywczego, zwykle buraczanego lub trzcinowego. Niestety, cukier kryje się także pod innymi nazwami, jak: fruktoza, dekstroza czy maltoza. Im wyższą pozycję dany cukier zajmuje w wykazie składników, tym więcej dany produkt go zawiera.

Czy rzeczywiście trzeba unikać cukrów prostych?

I tak, i nie. Żywność, które została wyprodukowana z dodatkiem cukru, istotnie nie jest korzystna dla zdrowia. Nie należy jednak zapominać, że cukry proste występują także naturalnie w niektórych produktach i stanowią składnik prawidłowo zbilansowanej diety. Laktozę zawiera na przykład mleko.

Pieczywo wybieraj mądrze

To, czy nasze kanapki są zdrowe, zależy od ziarna przeznaczonego do wypieku pieczywa. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, które zawiera ziarno nieoczyszczone, dzięki czemu chleb obfituje w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne.

Szczególnie polecany jest chleb żytni. Podkreśla się, że łatwo go przygotować z zachowaniem zasad racjonalnego procesu technologicznego, bez konieczności stosowania polepszaczy. Bakterie kwasu mlekowego wytwarzają substancje o charakterze antybakteryjnym i antypleśniowym, co pozwala na wyeliminowanie z produkcji chemicznych konserwantów, które niekorzystnie wpływają na zdrowie.

Podczas przygotowania pieczywa żytniego dochodzi do fermentacji mlekowej, w wyniku której powstaje kwas mlekowy i octowy, nadający wypiekom szczególny smak i aromat.

W trakcie fermentacji mlekowej następuje ponadto rozkład soli kwasu fitynowego, z którymi wiąże się większość składników mineralnych zawartych w mące żytniej. Po 12 godzinach fermentacji w zakwasie pozostaje jedynie niewielka ilość tych soli, a to umożliwia pełne wykorzystanie przez organizm człowieka takich pierwiastków, jak: magnez, cynk, żelazo, wapń i fosfor.

Warto wspomnieć, że kwas mlekowy korzystnie wpływa na czynność przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych i sprzyja wzrostowi bakterii probiotycznych. Jest zalecany nawet dla osób z nadkwaśnością żołądka.

Owoce są słodkie!

Rzeczywiście, owoce są słodkie i zawierają cukry proste. Należy jednak jeść je regularnie, ponieważ stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Najbogatsze w błonnik pokarmowy są: porzeczki czarne i czerwone, maliny, czarne jagody, agrest, gruszki, jabłka i kiwi.

Czy wiesz, co pijesz?

Napoje, które pijesz w ciągu dnia, mogą dostarczać dużych ilości cukrów prostych. Najczęściej w tego typu napojach znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy lub sacharoza. Informacja o tym, czym dany produkt jest słodzony, znajduje się na etykiecie.

Pamiętaj, że 100 g popularnego napoju gazowanego zawiera 10 g sacharozy.

1 płaska łyżeczka cukru (sacharozy) to około 5 g. W szklance napoju znajduje się więc aż 25 g sacharozy, czyli 5 płaskich łyżeczek cukru.

Pojawiają się dwa pytania – czy wypiłbyś tak słodką herbatę? ile łyżeczek cukru „wypijają” osoby, które dziennie spożywają 1,5 litra słodkiego napoju gazowanego?

Jeśli musisz słodzić, rób to ostrożnie

Jeśli dosładzasz napoje, jak kawa czy herbata, to staraj się to kontrolować. Jeżeli pijesz 3 kawy dziennie i do każdej szklanki wsypujesz 2 płaskie łyżeczki cukru, to dostarczasz do organizmu 30 g sacharozy (około 120 kcal). A jeśli pijesz dodatkowo słodzoną herbatę?

Rośliny strączkowe

To doskonałe źródło węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Największe ilości błonnika pokarmowego znajdują się w fasoli, soi i grochu. Soczewica, cieciorka i bób zawierają go mniej, ale i one stanowią dobre źródło tego składnika.

Do obiadu kasza czy ryż?

Kasze są źródłem najbardziej potrzebnych organizmowi węglowodanów, czyli węglowodanów złożonych. Włącz do jadłospisu kaszę gryczaną, pęczak, kaszę jaglaną i kaszę jęczmienną. Pamiętaj, że w sklepach są dostępne także produkty na bazie amarantusa i komosy ryżowej

Jeśli decydujesz się na ryż, to wybieraj ryż brązowy. To zdrowsza alternatywa ryżu białego, którego ziarno jest całkowicie obłuskane, a co za tym idzie pozbawione błonnika pokarmowego i licznych składników mineralnych.

Data utworzenia: 03.02.2016
Przewodnik po zdrowych węglowodanachOceń:
(5.00/5 z 2 ocen)

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Ruch jest lekiem
    O 25 tys. rocznie mogłaby się zmniejszyć w naszym kraju liczba zgonów, gdyby co drugi nieaktywny Polak więcej ćwiczył – przekonywali we wtorek specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie.
  • Mody żywieniowe mogą być niezdrowe
    Lansowane różne mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia; warto przestrzegać podstawowych zasad żywienia i pilnować, by było różnorodne - podkreślają specjaliści podczas odbywającego się w czwartek w Białymstoku 26. Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego.
  • 38% Polaków w ogóle nieaktywnych fizycznie
    Aż 38 proc. Polaków nie podejmuje aktywności fizycznej nawet raz w miesiącu, choćby takiej, jak rekreacyjne spacery czy jazda na rowerze do pracy – wynika z najnowszego badania aktywności fizycznej i sportowej Polaków.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu