Migdały są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, białka, błonnika pokarmowego oraz korzystnych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się jednak, że nie tylko ich walory zdrowotne decydują o tym, że chętnie po nie sięgamy.
Fot. Pixabay.com
Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Wyróżnia się dwa ich rodzaje - tzw. migdały słodkie - jadalne - oraz migdały gorzkie. Ta druga odmiana zawiera amigdalinę, która w wyniku rozkładu daje kwas pruski. Po jego usunięciu z gorzkich migdałów produkuje się olej migdałowy, wykorzystany następnie do wytwarzania likierów oraz esencji zapachowych stosowanych w przemyśle spożywczym.
Korzyści związane ze spożywaniem migdałów
Badanie opublikowane w „Journal of the American Dietetic Association” wskazuje, że spożycie migdałów zwiększa stężenie witaminy E w surowicy oraz zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego. Witamina E ma właściwości przeciwutleniające, a także korzystnie wpływa na śródbłonek naczyniowy, przez co ma zdolność hamowania procesu miażdżycowego. Jej działanie polega głównie na zapobieganiu powstawaniu skrzepów i zwężeń, a następnie zamknięciu naczynia.
Kolejne badanie kliniczne, w którym potwierdzono przeciwutleniające właściwości migdałów, przeprowadzono u 60 mężczyzn palących papierosy. Wynika z niego, że spożywanie w ciągu 4 tygodni 84 g migdałów dziennie zmniejsza parametry stresu oksydacyjnego o 23-34%.
Ponadto w jednym z badań opublikowanych w czasopiśmie „Circulation” stwierdzono, że spożycie migdałów jako przekąski u osób z hiperlipidemią znacząco zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Prawdopodobnie za ten korzystny efekt odpowiada zawartość białka i błonnika pokarmowego oraz obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Badania wskazują także, że produkty bogate w magnez, do których zalicza się migdały, mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 oraz nadciśnienia tętniczego (jak wiadomo, niedobór magnezu może zwiększać ryzyko rozwoju tej choroby).
Kolejne badanie, przeprowadzone u osób ze stanem przedcukrzycowym, wykazało, że dostarczenie 20% kalorii dziennego zapotrzebowania kalorycznego w postaci migdałów znacząco zmniejsza stężenie cholesterolu LDL oraz poprawia parametry związane z insulinoopornością.
Ponadto migdały, które zawierają duże ilości białka i błonnika pokarmowego, mogą wpływać na apetyt. W jednym z badań dowiedziono, że spożywanie przez okres 4 tygodni około 40 g migdałów dziennie znacząco ograniczało uczucie głodu oraz zmniejszało chęć jedzenia.
Okazuje się także, że migdały ułatwiają redukcję masy ciała. W jednym z badań u stosujących w ciągu 24 tygodni ubogokaloryczną dietę wzbogaconą o 84 g migdałów dziennie stwierdzono większy spadek masy ciała (aż o 62%) niż u spożywających dietę wzbogaconą w węglowodany złożone.
Pamiętaj!
Coraz liczniejsze dowody potwierdzają, że spożycie migdałów jest korzystne dla naszego zdrowia. Już niewielka ich ilość w diecie wykazuje działanie zdrowotne, a garść migdałów dostarcza:- 14 g tłuszczu, z czego 9 g to jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- 6 g białka
- 3,5 g błonnika pokarmowego.
Piśmiennictwo:
Houston M.: The role of nutrition and nutraceutical supplements in the treatment of hypertension. World J. Cardiol. 2014; 6 (2): 38-66Ning Li, Xudong Jia, C.-Y. Oliver Chen i wsp.: Almond Consumption Reduces Oxidative DNA Damage and Lipid Peroxidation in Male Smokers. J. Nutr. 2007 137 (12): 2717-2722
Tan S.Y., Mattes R.D.: Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition 2013; 67: 1205-1214SY
Wien M., Bleich D., Raghuwanshi M. i wsp.: Almond consumption and cardiovascular risk factors in adults with prediabetes. J. Am. Coll Nutr. 2010; 29 (3): 189-197
Wien M.A., Sabaté J.M., Iklé D.N. i wsp.: Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord. 2003; 27 (11): 1365-1372