Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Witamina K

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Do związków wykazujących aktywność biologiczną witaminy K należą: menadion – witamina K3, menachinon – witamina K2, filochinon - witamina K1. Pierwszy z nich jest otrzymywany syntetycznie i nie występuje w przyrodzie.

Witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne. Bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej. Witamina ta ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, jak również przeciwbólowe i przeciwzapalne. Niedobory witaminy K występują rzadko. Najbardziej narażonymi osobami są:

  • noworodki, gdyż nie mają dobrze rozwiniętej flory jelitowej po urodzeniu, a mleko kobiece zawiera niewielkie ilości tej witaminy, dlatego noworodkom karmionym piersią podaje się preparaty witaminy K
  • chorzy z chorobami wątroby
  • chorzy z zespołem złego wchłaniania
  • przyjmujący antybiotyki lub leki o działaniu antykoagulacyjnym.

Niedobory tej witaminy mogą wydłużać czas krzepnięcia krwi i być przyczyną krwotoków z nosa, z układu pokarmowego i moczowego, a u noworodków powodować skazę krwotoczną.

Nie stwierdzono szkodliwego działania na organizm naturalnej witaminy K, nawet przy dużych dawkach. Natomiast zalecana jest ostrożność przy stosowaniu syntetycznych preparatów tej witaminy, ponieważ zbyt duże dawki mogą mieć niekorzystny wpływ na pracę wątroby, a u noworodków być przyczyną: anemii hemolitycznej, żółtaczki i hiperbilirubinemi.

W przypadku zdrowych ludzi dorosłych zapotrzebowanie na tę witaminę pokrywane jest przez pożywienie (witamina K1) oraz jej syntezę przez drobnoustroje jelita czczego i krętego (witamina K2).

Źródłem witaminy K są głównie produkty pochodzenia roślinnego, zwłaszcza zielone liście roślin. Ilość witaminy K w liściach jest proporcjonalna do zawartości chlorofilu. Rośliny bezchlorofilowe nie zawierają witaminy K.

Zawartość witaminy K w wybranych produktach
brokuły, jarmuż, sałata, szpinak, brukselka >100 mg/100 g
wątroba wołowa, kapusta, kalafior 50–100 mg/100 g
mięso, mleko i produkty mleczne, produkty zbożowe, owoce <10 mg/100 g
Data utworzenia: 19.10.2011
Witamina KOceń:
(3.71/5 z 7 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.