Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2 (ryboflawina)Oceń:
(2.75/5 z 4 ocen)
mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Witamina B2 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, jej brak może wywołać światłowstręt. Ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego organizmu.

Ryboflawina (witamina B2) wchodzi w skład koenzymów katalizujących szereg reakcji oksydoredukcyjnych, które biorąc udział w końcowym procesie utleniania komórkowego, uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczu i białka oraz w dostarczaniu energii w łańcuchu oddechowym, katalizują reakcje utleniania glukozy, biorą udział w przemianach witaminy B6 i kwasu foliowego do form koenzymatycznych.

Witamina B2 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, jej brak może wywołać światłowstręt. Ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego organizmu.

Zbyt małe spożycie ryboflawiny może powodować wiele zaburzeń enzymatycznych wpływających niekorzystnie na przemiany metaboliczne w organizmie. Objawami niedoboru witaminy B2 mogą być np.: zmiany w zewnętrznych częściach jamy ustnej, zmiany zapalne na skórze, zawroty głowy, zmiany w narządzie wzroku, trądzik.

Nie zaobserwowano szkodliwych dla zdrowia skutków nadmiernego spożycia ryboflawiny. Przy silnym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.

Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest proporcjonalne do natężenia przemian energetycznych. Szczególnie dobrym źródłem ryboflawiny są: mięso oraz wędliny wieprzowe i drobiowe, wątroba, fasola, mleko, sery dojrzewające tzw. „sery żółte”, jaja.

Do głównych grup produktów dostarczających ryboflawinę w codziennej diecie należą: mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, produkty zbożowe, warzywa, jaja.

Zawartość ryboflawiny w 100 g wybranych produktów spożywczych
mleko 0,170 mg
sery podpuszczkowe dojrzewające, tzw. żółte 0,294–0, 597 mg
sery twarogowe 0,358–0,495 mg
jaja 0,542 mg
wieprzowina 0,161–0,243 mg
wołowina 0,151–0,258 mg
mięso indycze 0,150–0,256 mg
mięso z kurczaka 0,153–0,246 mg
kasza gryczana 0,127 mg
kasza jaglana 0,380 mg
pieczywo żytnie 0,052–0,172 mg
pieczywo pszenne 0,060–0,172 mg
Data utworzenia: 19.10.2011
Witamina B2 (ryboflawina)Oceń:
(2.75/5 z 4 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • 240 mln zł na owoce, warzywa i mleko w szkołach
    Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.
  • Siedzący tryb życia to czwarta przyczyna zgonów
    Siedzący tryb życia zwiększa ryzyko wielu chorób skracających życie, w tym chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy – podkreślali eksperci we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie. Tymczasem wciąż ponad połowa Polaków nie ćwiczy wcale – alarmowali.
  • Poznań - pionierska operacja bariatryczna
    Pierwsze w Polsce operacje zmniejszenia żołądka pionierską metodą przezustną, czyli bez otwierania jamy brzusznej, przeprowadzono we wtorek w Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu. Zabiegom poddanych zostało łącznie trzech pacjentów.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jarmuż – właściwości odżywcze
    Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
  • Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?
    Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies