Kwas pantotenowy jest składnikiem koenzymu A i uczestniczy w kluczowych reakcjach biochemicznych, związanych z gospodarką energetyczną organizmu, z metabolizmem białka, tłuszczu i węglowodanów. Bierze udział w syntezie cholesterolu, hormonów steroidowych, oraz witamin A i D. Uczestniczy w syntezie hemu, w wytwarzaniu przeciwciał, bierze udział w regeneracji komórek skóry, wpływa na prawidłowy wzrost.
Fot. pixabay.com
Rzadko dochodzi do niedoboru kwasu pantotenowego, ze względu na jego powszechne występowanie w żywności. Niedobory kwasu pantotenowego mogą być przyczyną:
- zahamowania wzrostu
- zmniejszenia masy ciała
- zmian skórnych i zaburzeń w pigmentacji włosów
- zmniejszenia odporności immunologicznej, zaburzeń w pracy układu pokarmowego i rozwoju układu nerwowego.
Nadmiar kwasu pantotenowego nie ma złego wpływu na organizm. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż przy nadmiernym spożyciu u niektórych osób stwierdzono objawy uczuleniowe.
Z uwagi na fakt, że kwas pantotenowy może być syntetyzowany przez drobnoustroje przewodu pokarmowego, nie ma określonego ścisłego zapotrzebowania na tę witaminę.
Kwas pantotenowy jest szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Bogate źródła kwasu pantotenowego:
- wyciągi z drożdży >5000 µg/100 g
- mięso 500–3000 µg/100 g
- warzywa liściaste 1000 µg/100 g
- ziemniaki 300–600 µg/100 g.