Witamina B6 składa się z trzech blisko spokrewnionych form pirydyny: pirydoksyny, pirydoksalu, pirydoksaminy oraz fosforanów tych związków.
Fot. pixabay.com
Główną formą witaminy B6 występującą w osoczu jest fosforan pirydoksalu pełniący ważną rolę w przemianach zachodzących w organizmie, m.in.:
- jest koenzymem dla niektórych enzymów biorących udział w przemianach aminokwasów
- bierze udział w metabolizmie węglowodanów złożonych, kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i cholesterolu
- jest niezbędny w syntezie hemu
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
- wzmaga odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał
- uczestniczy w syntezie niacyny z tryptofanu.
Samoistne niedobory witaminy B6 występują bardzo rzadko, częściej wiążą się z brakiem w diecie innych witamin z grupy B. Niemniej jednak niedostateczne spożycie tej witaminy może powodować m.in.:
- zmiany zapalne skóry i błon śluzowych
- zmiany w obwodowym układzie nerwowym
- zwiększoną podatność na zakażenia
- niedokrwistość.
Organizm człowieka toleruje większe dawki witaminy B6, jednakże wykazano, że przy długotrwałym spożyciu w ilości powyżej 2 g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne. Nadmiar tej witaminy jest niekorzystny w chorobach degeneracyjnych mózgu.
Zapotrzebowanie na witaminę B6 jest związane z ilością spożywanego białka. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę może się też pojawiać w przypadku zwiększonego spożycia tłuszczu. W produktach pochodzenia roślinnego przeważa witamina B6 pod postacią pirydoksyny, a w produktach pochodzenia zwierzęcego głównie jako pirydoksal i pirydoksamina.
Głównym źródłem witaminy B6 są:
- produkty zbożowe
- ziemniaki
- a także mięso i wędliny.
Zawartość witaminy B6 w 100 g wybranych produktów spożywczych | |
---|---|
kasza gryczana | 0,67 mg |
pieczywo żytnie | 0,06–0,19 mg |
pieczywo pszenne | 0,03–0,17 mg |
wieprzowina | 0,17–0,52 mg |
wołowina | 0,25–0,46 mg |
mięso indycze | 0,28–0,59 mg |
mięso kurczaka | 0,31–0,55 mg |
kapusta pekińska | 0,23 mg |
brukselka | 0,28 mg |
papryka czerwona | 0,45 mg |
ziemniaki | 0,30 mg |