Jak odczytywać informację GDA drukowaną na opakowaniach produktów żywnościowych?
Fot. pixabay.com
Jako konsumenci coraz częściej spoglądamy na etykiety produktów spożywczych. Chcemy wiedzieć, co i w jakich ilościach znajduje się w danym produkcie. Chcemy także unikać nadmiernego spożycia poszczególnych składników żywności, aby nasza całodzienna dieta była prawidłowo zbilansowana pod względem odżywczym i energetycznym.
Gąszcz informacji podanych na opakowaniu wcale tego nie ułatwia. Informacje drukowane są bardzo małymi literami – trudność z ich odczytaniem mają nawet osoby młode.
Coraz częściej jednak odnajdujemy na opakowaniach oznaczenie GDA, czyli wskazane dzienne spożycie (guideline daily amounts).
Wartość GDA podawana jest przez producenta dobrowolnie i powinna dotyczyć energii, a także czterech składników odżywczych, których wpływ jest szczególnie widoczny w przypadku ryzyka wystąpienia tzw. chorób dietozależnych: wartość tłuszczu ogółem, ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, ilość cukrów prostych i ilość sodu (lub soli). Dodatkowo producent może umieścić informację o ilości węglowodanów ogółem, błonnika pokarmowego i białka.
Informacja GDA podawana jest w przeliczeniu na porcję produktu, dzięki czemu można w szybki i łatwy sposób zapoznać się z zawartością poszczególnych składników w ilości produktu przeznaczonej do jednorazowego spożycia.
Pamiętajmy o tym, że zalecenie GDA nie może być traktowane jako indywidualne zalecenie żywieniowe dla danej osoby. Wskazane dzienne spożycie zostało obliczone dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby o prawidłowej masie ciała i normalnym poziomie aktywności fizycznej. W przypadku kobiet wynosi ono 2000 kcal/d, a mężczyzn 2500 kcal/d.
Dla uproszczenia przyjęto, że wartości na opakowaniu odnoszą się do zaleceń dla kobiet. Jest też zrozumiale, że mężczyźni odnoszący się do tych wartości GDA na pewno nie przekroczą norm spożycia.
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla kobiet | |
---|---|
Składnik odżywczy | Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) |
Wartość energetyczna | 2000 kcal |
Białko | 50 g |
Węglowodany | 270 g |
Tłuszcz | nie więcej niż 70 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | nie więcej niż 20 g |
Błonnik | 25 g |
Sód (sól) | nie więcej niż 2,4 g (6 g) |
Cukry | nie więcej niż 90 g |
- w tym cukry dodane | nie więcej niż 50 g |
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla mężczyzn | |
---|---|
Składnik odżywczy | Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) |
Wartość energetyczna | 2500 kcal |
Białko | 60 g |
Węglowodany | 340 g |
Tłuszcz | nie więcej niż 80 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | nie więcej niż 30 g |
Błonnik | 25 g |
Sód (sól) | nie więcej niż 2,4 g (6 g) |
Cukry | nie więcej niż 110 g |
- w tym cukry dodane | nie więcej niż 62,5 g |