×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Wskazane dzienne spożycie (GDA)

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

Jak odczytywać informację GDA drukowaną na opakowaniach produktów żywnościowych?


Fot. pixabay.com

Jako konsumenci coraz częściej spoglądamy na etykiety produktów spożywczych. Chcemy wiedzieć, co i w jakich ilościach znajduje się w danym produkcie. Chcemy także unikać nadmiernego spożycia poszczególnych składników żywności, aby nasza całodzienna dieta była prawidłowo zbilansowana pod względem odżywczym i energetycznym.

Gąszcz informacji podanych na opakowaniu wcale tego nie ułatwia. Informacje drukowane są bardzo małymi literami – trudność z ich odczytaniem mają nawet osoby młode.

Coraz częściej jednak odnajdujemy na opakowaniach oznaczenie GDA, czyli wskazane dzienne spożycie (guideline daily amounts).

Wartość GDA podawana jest przez producenta dobrowolnie i powinna dotyczyć energii, a także czterech składników odżywczych, których wpływ jest szczególnie widoczny w przypadku ryzyka wystąpienia tzw. chorób dietozależnych: wartość tłuszczu ogółem, ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, ilość cukrów prostych i ilość sodu (lub soli). Dodatkowo producent może umieścić informację o ilości węglowodanów ogółem, błonnika pokarmowego i białka.

Informacja GDA podawana jest w przeliczeniu na porcję produktu, dzięki czemu można w szybki i łatwy sposób zapoznać się z zawartością poszczególnych składników w ilości produktu przeznaczonej do jednorazowego spożycia.

Pamiętajmy o tym, że zalecenie GDA nie może być traktowane jako indywidualne zalecenie żywieniowe dla danej osoby. Wskazane dzienne spożycie zostało obliczone dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby o prawidłowej masie ciała i normalnym poziomie aktywności fizycznej. W przypadku kobiet wynosi ono 2000 kcal/d, a mężczyzn 2500 kcal/d.

Dla uproszczenia przyjęto, że wartości na opakowaniu odnoszą się do zaleceń dla kobiet. Jest też zrozumiale, że mężczyźni odnoszący się do tych wartości GDA na pewno nie przekroczą norm spożycia.

                
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla kobiet
Składnik odżywczy Wskazane Dzienne Spożycie (GDA)
Wartość energetyczna 2000 kcal
Białko 50 g
Węglowodany 270 g
Tłuszcz nie więcej niż 70 g
Kwasy tłuszczowe nasycone nie więcej niż 20 g
Błonnik 25 g
Sód (sól) nie więcej niż 2,4 g (6 g)
Cukry nie więcej niż 90 g
- w tym cukry dodane nie więcej niż 50 g
                
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla mężczyzn
Składnik odżywczy Wskazane Dzienne Spożycie (GDA)
Wartość energetyczna 2500 kcal
Białko 60 g
Węglowodany 340 g
Tłuszcz nie więcej niż 80 g
Kwasy tłuszczowe nasycone nie więcej niż 30 g
Błonnik 25 g
Sód (sól) nie więcej niż 2,4 g (6 g)
Cukry nie więcej niż 110 g
- w tym cukry dodane nie więcej niż 62,5 g

Źródło: gda.info.pl
01.10.2012
Zobacz także
  • Znakowanie środków spożywczych
  • Żywność funkcjonalna
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta