Siarka (S) w organizmie człowieka występuje w niewielkich ilościach, ale znajduje się w każdej komórce. Jest składnikiem aminokwasów siarkowych (metioniny, cysteiny i cystyny), witamin grupy B (tiaminy i biotyny), a także innych ważnych biologicznie czynnych związków, np. koenzymu A, insuliny i kwasów nukleinowych.
Fot. pixabay.com
Siarka bierze udział w reakcjach utleniania i redukcji, reguluje przepuszczalność błony komórkowej, stabilizuje cząsteczki białka, uczestniczy w tworzeniu kolagenu.
Podstawowym źródłem siarki w diecie człowieka są produkty wysokobiałkowe – mięso, jaja, mleko. Zapotrzebowanie człowieka na siarkę nie zostało ustalone. Przyjmuje się, że jeżeli zostanie pokryte zapotrzebowanie na białko, to pokryte jest także zapotrzebowanie na siarkę. Nie są znane skutki niedoboru siarki w organizmie człowieka, nie poznano również objawów jej nadmiernego spożycia, dlatego też nie określono zapotrzebowania człowieka na ten składnik.