×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Mangan

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Mangan (Mn) jest składnikiem mineralnym wchodzącym w skład wielu enzymów. Jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i wpływa na procesy reprodukcyjne. Uczestniczy w przemianach tłuszczu i węglowodanów.


Fot. pixabay.com

U ludzi nie zaobserwowano objawów niedoborów tego składnika. Skutki nadmiernej podaży manganu dotyczą w zasadzie osób narażonych na kontakt z pyłem lub dymem zawierającym mangan i objawiają się zaburzeniami ze strony ośrodkowego układu nerwowego.

Dobrym źródłem manganu w diecie są suche nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasza gryczana i orzechy. W tabeli przedstawiono zawartość manganu w przykładowych produktach spożywczych.

Zapotrzebowanie człowieka na mangan nie zostało ustalone.

Tabela 1. Zawartość manganu w 100 g wybranych produktów spożywczych
produkt mangan (mg)
orzechy laskowe 4,20
płatki owsiane 4,19
orzechy włoskie 3,60
chleb żytni razowy 2,74
słonecznik, nasiona 2,61
kakao 16%, proszek 2,49
ryż brązowy 2,40
kasza gryczana 2,04
fasola biała, nasiona suche 2,00
orzechy arachidowe 1,50
bułki grahamki 1,48
ryż biały 1,01
dynia, pestki 1,00
morele suszone 0,93
czekolada gorzka 0,77
kasza jęczmienna, perłowa 0,75
pietruszka, korzeń 0,58
brokuły 0,53
banan 0,42
natka pietruszki 0,42
czekolada mleczna 0,38
kajzerki 0,34
pasztet pieczony 0,32
sałata 0,28
szpinak 0,26
kalafior 0,23
kapusta biała 0,23
wątroba wieprzowa 0,23
morele 0,18
kiszka kaszana jęczmienna 0,14
sardynka w pomidorach 0,11
winogrona 0,09
jabłko 0,08
płatki kukurydziane 0,07
pomidor 0,06
jogurt truskawkowy 1,5% tł. 0,05
tuńczyk w oleju 0,05
wieprzowina, karkówka 0,05
ser camembert pełnotłusty 0,04
wołowina, pieczeń 0,04
jaja kurze całe 0,03
pomarańcza 0,03
ser gouda tłusty 0,03
dorsz świeży 0,02
dorsz wędzony 0,02
mleko 2% tł. 0,02
ser twarogowy półtłusty 0,02
noga kurczaka 0,01
szynka wiejska 0,01
wieprzowina, szynka surowa 0,01
Na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
25.09.2012
Zobacz także
  • Miedź
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta