Mangan (Mn) jest składnikiem mineralnym wchodzącym w skład wielu enzymów. Jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i wpływa na procesy reprodukcyjne. Uczestniczy w przemianach tłuszczu i węglowodanów.
Fot. pixabay.com
U ludzi nie zaobserwowano objawów niedoborów tego składnika. Skutki nadmiernej podaży manganu dotyczą w zasadzie osób narażonych na kontakt z pyłem lub dymem zawierającym mangan i objawiają się zaburzeniami ze strony ośrodkowego układu nerwowego.
Dobrym źródłem manganu w diecie są suche nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasza gryczana i orzechy. W tabeli przedstawiono zawartość manganu w przykładowych produktach spożywczych.
Zapotrzebowanie człowieka na mangan nie zostało ustalone.
Tabela 1. Zawartość manganu w 100 g wybranych produktów spożywczych | |
---|---|
produkt | mangan (mg) |
orzechy laskowe | 4,20 |
płatki owsiane | 4,19 |
orzechy włoskie | 3,60 |
chleb żytni razowy | 2,74 |
słonecznik, nasiona | 2,61 |
kakao 16%, proszek | 2,49 |
ryż brązowy | 2,40 |
kasza gryczana | 2,04 |
fasola biała, nasiona suche | 2,00 |
orzechy arachidowe | 1,50 |
bułki grahamki | 1,48 |
ryż biały | 1,01 |
dynia, pestki | 1,00 |
morele suszone | 0,93 |
czekolada gorzka | 0,77 |
kasza jęczmienna, perłowa | 0,75 |
pietruszka, korzeń | 0,58 |
brokuły | 0,53 |
banan | 0,42 |
natka pietruszki | 0,42 |
czekolada mleczna | 0,38 |
kajzerki | 0,34 |
pasztet pieczony | 0,32 |
sałata | 0,28 |
szpinak | 0,26 |
kalafior | 0,23 |
kapusta biała | 0,23 |
wątroba wieprzowa | 0,23 |
morele | 0,18 |
kiszka kaszana jęczmienna | 0,14 |
sardynka w pomidorach | 0,11 |
winogrona | 0,09 |
jabłko | 0,08 |
płatki kukurydziane | 0,07 |
pomidor | 0,06 |
jogurt truskawkowy 1,5% tł. | 0,05 |
tuńczyk w oleju | 0,05 |
wieprzowina, karkówka | 0,05 |
ser camembert pełnotłusty | 0,04 |
wołowina, pieczeń | 0,04 |
jaja kurze całe | 0,03 |
pomarańcza | 0,03 |
ser gouda tłusty | 0,03 |
dorsz świeży | 0,02 |
dorsz wędzony | 0,02 |
mleko 2% tł. | 0,02 |
ser twarogowy półtłusty | 0,02 |
noga kurczaka | 0,01 |
szynka wiejska | 0,01 |
wieprzowina, szynka surowa | 0,01 |
Na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005. |