×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Molibden

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Rola molibdenu (Mo) w organizmie człowieka nie została jeszcze do końca poznana. Jest on składnikiem trzech enzymów oraz bierze udział w metabolizmie puryn.


Fot. pixabay.com

Niedobory molibdenu mogą wywołać tachykardię i dysfunkcje neurologiczne. Przy niedoborach tego składnika pojawić się mogą także nudności, wymioty, bóle głowy, ślepota zmierzchowa. Jego nadmierne ilości zmniejszają wchłanianie żelaza i miedzi.

Źródłem molibdenu w diecie są podroby, mleko, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste oraz ciemnozielone warzywa.

10.10.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta