Dieta w chorobach trzustki

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenetrologii
Dieta w chorobach trzustki

Do czynników zwiększających ryzyko rozwoju chorób trzustki należą: nadmierne spożycie alkoholu, palenie tytoniu, dieta bogatotłuszczowa, niektóre choroby towarzyszące, takie jak kamica żółciowa, zaburzenia lipidowe (hiperlipidemie, zwłaszcza hipertriglicerydemia), cukrzyca, mocznica, kolagenozy, zakażenia wirusowe i bakteryjne, a także zaburzenia autoimmunologiczne.

Choroby trzustki należą do chorób o na ogół dość ciężkim przebiegu (zobacz: Choroby trzustki). Ostre zapalenie trzustki (OZT) objawia się silnym bólem w jamie brzusznej, nudnościami i zwiększeniem aktywności alfa-amylazy. Cechuje się odwracalnym uszkodzeniem trzustki, a u części chorych powikłaniami wielonarządowymi, wymagającymi leczenia szpitalnego. Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) przebiega z silnymi bólami brzucha, a w późnym okresie z zespołem złego wchłaniania objawiającego się biegunką tłuszczową i utratą masy ciała oraz cukrzycą.

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna być ustalana indywidualnie w zależności od stanu zdrowia pacjenta. Ogólną zasadą postępowania jest unikanie pobudzania trzustki pokarmami w pierwszym okresie rekonwalescencji. Okres ten powinien trwać około miesiąca.

W pierwszym miesiącu trzeba znacznie ograniczyć zawartość tłuszczu w diecie. Posiłki należy spożywać regularnie, 4–5 razy dziennie, dbając o to, by nie były zbyt obfite. Z diety wyklucza się potrawy smażone, pieczone, z dodatkiem tłuszczu, tłuste sosy na wywarach mięsnych, ciasta z kremem, ciasto francuskie, tłuste produkty mięsne, w tym wędliny, tłuste ryby, śmietanę i majonez. Trzeba wykluczyć również alkohol. Należy ograniczyć smarowanie pieczywa tłuszczem. Przy przygotowywaniu sosów i zup unika się zasmażek i mocnych, tłustych wywarów mięsnych.

Nie zaleca się spożywania produktów ciężkostrawnych o dużej ilości błonnika pokarmowego: pieczywa razowego, gruboziarnistych kasz, cebuli, kapusty, fasoli.

Potrawy należy przyrządzać metodą gotowania w wodzie i na parze lub pieczenia w folii bez dodatku tłuszczu. Zaleca się spożywanie pszennego pieczywa, drobnych kasz, chudego białego twarogu, chudego mleka (0,5% tł.), chudego mięsa drobiowego, cielęcego i wołowego, ziemniaków, gotowanych warzyw i owoców w postaci rozdrobnionej, miękkiej lub przetartej. Zaleca się w miarę możliwości unikanie warzyw zawierających dużo błonnika pokarmowego, takich jak kapusta, seler oraz usuwanie pestek i skórek z owoców oraz warzyw. Używa się jedynie łagodnych przypraw, takich jak cynamon, majeranek, bazylia, pietruszka i koperek.

Pije się rozcieńczone soki owocowe i warzywne oraz słabą herbatę. Mocna herbata i kawa mogą znacznie zaostrzyć dolegliwości.

Na drugim etapie rekonwalescencji stopniowo wprowadza się dietę mniej restrykcyjną, z większym udziałem tłuszczu. W dalszym ciągu należy przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania lekkostrawnych posiłków. Można zwiększyć ilość produktów mlecznych o zmniejszonej zawartości tłuszczu.

W trzecim okresie rekonwalescencji pacjent może wrócić do normalnej diety uwzględniającej zasady racjonalnego żywienia. Należy nadal ograniczać spożywanie potraw z dużą ilością tłuszczu oraz smażonych. Badania wykazały, iż kwas oleinowy i flawonoid o nazwie hydroksytyrozol, występujący w szczególnie dużych ilościach w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach mogą działać protekcyjnie na ostre zapalenie trzustki. Ich zawartość w diecie korzystnie wpływa na skład lipidów w błonach komórkowych i sprzyja powstawaniu związków o działaniu przeciwzapalnym. Dlatego wracając do normalnej diety i stopniowo wprowadzając tłuszcze, należy zamiast tłuszczów zwierzęcych stosować oliwę z oliwek oraz uwzględnić w jadłospisie ryby morskie.

Po wprowadzeniu diety tego typu należy obserwować, czy nie występują jakieś dolegliwości lub niepokojące objawy, takie jak wzdęcia, uczucie pełności po posiłku, przelewania, lekkie bóle brzucha i kłopoty z wypróżnianiem. W takim przypadku należy powrócić do poprzedniej diety. Cały czas obowiązuje bezwzględny zakaz spożywania alkoholu (również piwa).

Omówione powyżej etapy leczenia dietetycznego osób po przebyciu ostrego zapalenia trzustki trwają na ogół około 4–6 tygodni. Jeśli w trakcie takiego postępowania pojawiają się dolegliwości, należy powrócić do poprzedniego etapu. Najczęściej jest to wynikiem niepełnej sprawności zewnątrzwydzielniczej trzustki i czasami wymaga (na ogół przejściowo) leczenia wspomagającego wyciągami trzustkowymi (pankreatyna).

U niektórych pacjentów po przebyciu ostrego zapalenia trzustki występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a w kilku procentach przypadków rozwija się cukrzyca. Zasady postępowania z cukrzycą u tych chorych nie odbiegają od ogólnie przyjętych w innych postaciach tej choroby.

Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki

Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) charakteryzuje się postępującym włóknieniem z towarzyszącym zanikiem tkanki gruczołowej, prowadzącym w różnych okresach do upośledzenia czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki i rozwoju cukrzycy.

W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko. Najważniejsze w postępowaniu dietetycznym w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki jest ograniczenie spożycia tłuszczu do około 50 g/d. Zaleca się spożywanie chudych gatunków mięs (cielęcina, drób), chudych wędlin, chudych ryb, odtłuszczonego mleka (0,5% tł.), chudych twarogów i jogurtu naturalnego.

Tłuszcz można podzielić na widoczny, a więc oleje dodawane do potraw i tłuszcze do smarowania, oraz niewidoczne, czyli te, które znajdują się w produktach spożywczych. Aby ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, należy usuwać widoczny tłuszcz ze spożywanych produktów, np. tłuszcz otaczający wędliny, wykrawać tłuszcz z mięsa, usuwać skórę z kurczaka, zamiast śmietany stosować jogurt naturalny lub kefir, do smarowania pieczywa używać niskotłuszczowych margaryn roślinnych, nie spożywać do mięs tłustych sosów i nie zaprawiać zup zasmażką ani śmietaną. Potrawy powinny być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w folii aluminiowej, pergaminie albo rękawie foliowym z minimalną ilością tłuszczu roślinnego, takiego jak oliwa z oliwek i olej rzepakowy, lub duszone bez obsmażania na tłuszczu.

Należy pamiętać, że całkowite ograniczenie spożycia tłuszczu nie jest wskazane, gdyż upośledziłoby wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, D, E i K. W przypadku tej diety głównym źródłem energii są węglowodany. Należy spożywać produkty węglowodanowe o małej zawartości błonnika pokarmowego (pszenne pieczywo, drobne kasze, makarony z małą zawartością jaj, ziemniaki puree, cukier, miód, dżemy bez pestek, przeciery owocowe). U osób z przewlekłym zapaleniem trzustki, u których wystąpiła cukrzyca, trzeba wykluczyć produkty zawierające cukry proste, takie jak cukier, miód, wysokosłodzone dżemy i syropy owocowe. Jeśli po spożyciu surowych warzyw lub owoców wystąpią objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy biegunka, należy spożywać warzywa i owoce w postaci gotowanej (np. pieczone jabłka) albo w postaci przecierów lub rozcieńczonych soków. Z diety należy wyeliminować warzywa i owoce wzdymające (kapusta, cebula, pory, czosnek, suche nasiona roślin strączkowych, śliwki, czereśnie).

Spożycie białka powinno wynosić około 1–1,5 g/kg mc., a głównym jego źródłem powinny być niskotłuszczowe produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak chude gatunki mięs, ryb i wędlin, chudy twaróg, mleko z zawartością tłuszczu do 1,5%.

Należy pamiętać, że nawet niewielkie spożycie alkoholu może powodować zaostrzenie choroby. U większości chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki obserwuje się niedobór masy ciała, dlatego dieta powinna być wysokokaloryczna (najczęściej 2500–3000 kcal). Posiłki powinny być regularne – zaleca się spożywanie 5–6 posiłków o jednakowej kaloryczności. W zespole złego wchłaniania stosuje się substytucję preparatami trzustkowymi i suplementację witamin: A, D, E i K, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.

Tabela. Produkty zalecane i niezalecane w żywieniu chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki
produkty zalecane niezalecane
produkty zbożowe płatki owsiane i pszenne, płatki kukurydziane, ryż, makarony, kasza manna, jęczmienna, perłowa, chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, chleb mieszany, graham, chleb razowy, kajzerki, chrupki kukurydziane produkty zbożowe gruboziarniste, gruboziarniste kasze, chleb i bułki pełnoziarniste, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka
mięso, drób, dziczyzna cielęcina, wołowina (chuda), polędwica, jagnięcina, kura, kurczak, indyk, dziczyzna, królik, zając tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, mózg, skóra z drobiu
ryby okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, płastuga śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju
wędliny i przetwory mięsne wędliny drobiowe, szynka bez tłuszczu, cielęcina w galarecie, drób w galarecie wszystkie inne tłuste oraz mocno wędzone gatunki wędlin i kiełbas, pasztety, pasztetowa, salceson, parówki, kaszanka
zupy, sosy zupy na wywarze warzywnym, chudy rosół na chudym mięsie, lekko podprawiane zupy jogurtem, sosy warzywne o małej zawartości tłuszczu tłusty rosół, majonez, sosy tłuste, zasmażki, wywary z kości, tłustego mięsa
tłuszcze do smarowania, oleje w ograniczonej ilości: masła, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne (np. słonecznikowy, rzepakowy, lniany olej, z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy), oliwa z oliwek smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostkach)
ziemniaki ziemniaki w mundurkach, ziemniaki puree bez tłuszczu, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki
warzywa, sałatki młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, rzodkiewka, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, bakłażany, cukinia, koper włoski, natka pietruszki, brokuły, dynia cebula surowa i zarumieniona na tłuszczu, kapusta biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja
mleko, produkty mleczne niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (do 1 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu w małych ilościach, kefir sery topione, żółte, pleśniowe w dużych ilościach mocno przyprawiane gatunki serów, fromage
owoce i orzechy obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty owocowe niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, orzechy, migdały
przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, zioła łagodne zioła, takie jak bazylia, majeranek, tymianek, kminek, koper włoski, goździki, cynamon, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez, czosnek, cebula, w dużych ilościach
cukier, słodycze jeśli nie występuje cukrzyca: cukier, miód pszczeli, dżem, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach, biszkopty, galaretki, budynie, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki), ciasto francuskie, kremy, torty itp.
napoje czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna mocna kawa ziarnista, napoje gazowane; przy chorobach trzustki całkowicie zakazany jest alkohol!

Przykładowy jadłospis dla osób z przewlekłym zapaleniem trzustki


Wydrukuj przykładowy jadłospis

I śniadanie

  • zupa mleczna z kaszą manną (mleko o zawartości 0,5% tł.)
  • bułka pszenna
  • margaryna
  • kiełbasa szynkowa z indyka
  • ogórek, sałata
  • jajko na miękko
  • herbata gorzka

II śniadanie

  • chleb pszenny
  • margaryna
  • polędwica z kurczaka
  • sałatka z sałaty zielonej z pomidorem i papryką doprawiona niewielką ilością oliwy z oliwek

Obiad

  • krupnik z ryżu
  • pulpety z cielęciny (małe sztuki)
  • margaryna
  • ziemniaki
  • buraczki gotowane z margaryną
  • sok marchwiowo-jabłkowy

Podwieczorek

  • jogurt
  • banan

Kolacja

  • makaron z serem chudym i jogurtem 0% tł.
  • jabłko pieczone
  • herbata gorzka

Data utworzenia: 16.07.2012
Dieta w chorobach trzustkiOceń:
(3.36/5 z 50 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Mirek
      2018-02-25 19:02
      Witam mam 34 lata miałem ostre zapalenie trzustki przez swoją głupotę ogólnie bolała mnie bardzo ręka byłem oczywiście u lekarza który stwierdził łokieć tenisisty mniej więcej i miesiąc odpoczynku nic nie robić i blokady w łokieć oczywiście nie pracować a że pracowałem na czarno to zamiast tak zrobić to ja do pracy i leki bez recepty przeciw bólowe ok 2 miesiące brałem może 3 dziennie ok i po ok 2 miesiącach straszny ból dołu brzucha więc do szpitala badania i już zostałem na 13 dni miałem ostre zapalenie trzustki od leków przeciwbólowych przez pierwsze 4 dni ból straszny wstać nie mogłem ledwo szedłem do WC taki ból potem lekko ustepował od rana jak tylko na salę zawieżli po ok 13 kroplówek podawali masakra była do 8 dni tak było po piątym dniu sonda w nos waga leciała kiepsko było i chwała Bogu powoli wracałem do zdrowia że wyniki badań były coraz lepsze bo myślałem że już po mnie i teraz ok co pół roku badania rok minął 2 razy odpukać dobrze chodź czasem coś mnie tam przykuje i czuję lekki dyskomfort ale ok to mnie bardzo zmotywowało do zdrowego jedzenia i jem 6 razy dziennie nawet chyba sporo na porcje ponieważ zawsze jadłem naprawdę dużo teraz też sporo na porcje bo lubię jeść lecz zdrowo kawę pije codziennie jedną bo też lubiłem tylko nie rozpuszczalną a czytałem że nie można jednak u mnie nic nie jest jedna dziennie musi być ogólnie też chodzę zawsze chodziłem na siłownię trenować i myślałem że z wysiłkiem fizycznym będzie po ostrym zapaleniu trzustki też z tym problem lecz nie umie trenuje bo lubię ciężko i też się nic nie dzieje bo myślałem że moje życie się przez tą chorobę trochę zmieni lecz się zmieniło tylko na dobre ponieważ dobrze zacząłem się odżywiać PS żadnych tabletek przeciwbólowych i wogóle nie pije alkoholu nawet łyka piwa i wiem że nigdy się nie napje (chodź piłem raz na rok może więc teraz tym bardziej mnie to nie przeszkadza i mam wymówke mam nadzieję że już nigdy nie będę miał nawrotu ostrego zapalenia trzustki więc tak było z moją osobą pozdrawiamodpowiedz
      • Gosia Świ
        2018-05-23 20:14
        Witam,Mam 35 lat i taki sam przypadek,najpierw leczyli mnie na łokieć tenisisty,a teraz leżę w szpitalu na zapalenie trzustki. Pozdrawiam Gosiaodpowiedz
    • Bożena
      2018-02-06 21:18
      Od roku cierpię na bóle brzucha ,wzdęcia ,odbijanie po posiłkach.miałam zrobione KT które nic nie wykazało natomiast MR wykazał powiększoną głowę trzustki o 4.8 cm .Gastrolog zapisał 3 razy Kreon 25tyś jed .nic nie pomaga .Może ktoś coś poradzi.Dieta ścisła.odpowiedz
    • monia
      2018-01-19 22:14
      zapalenie trzustki i cukrzyca typu 2 co można jescodpowiedz
      • iwona
        2018-02-28 19:55
        papaya,jablka pieczone,maliny,truskawki,jagody -- ryby,chude mieso tj. indyk,wolowina,drob ---brazowy ryz,platki orkiszowe lub jaglane.Ja pieke sobie chleb bezglutenowy,jest super,polecam.Warzywa gotowane na parze lub w wodzie---- bialy chudu twarog, jogurt naturalny o niskiej zawartosci tluszczu,mleko 0,5%--- chude drobiowe wedlinyodpowiedz
    • Wiesława
      2018-01-13 18:18
      No właśnie ,na chorą trzustkę proponuje się biała pieczywo,a jak się ma cukrzycę to białe pieczywo jest niewskazane.Więc jakie pieczywo powinnam jeść?odpowiedz
      • iwona
        2018-02-28 20:02
        chleb bezglutenowy jest ok,ja sama pieke z maki gryczanej,ryzowej,kokosowej z dodatkiem pestek z dyni i slonecznika,przepis jest bardzo prosty,znalazlam w necie,a chlebki wychodza przepyszneodpowiedz
      • Piotr
        2018-01-28 08:56
        Chleb żytni pytlowy. Czyli żytni jasny. Jest lekko strawny. Nie wszystkie piekarnie taki oferują ale jest sporo gdzie można go kupić. Pozdrawiam Piotrodpowiedz
    • M.
      2017-10-03 10:56
      Witam, chciałam Was zapytać od czego się zaczeło? bolał Was tylko brzuch? do jakiego lekarza i po jakim czasie udaliście się do lekarza? mój mąż skarży się na ból brzucha, twierdzi że boli go trzustka, od czasu do czasu ma biegunkę, jutro idzie do lekarza ale też chciała bym wiedzieć czy od razu iść do gastrologa co lekarz rodzinny może poradzić na takie bóle?odpowiedz
      • Paweł
        2018-02-12 14:50
        W moim przypadku, zaczęło się od bólu pleców, potem miałem uczucie ucisku koło kręgosłupa na wysokości trzustki. Objawy to: zmiana wypróżniania stolca, bardziej rzadki, częste picie herbaty, aby uregulować gospodarkę wodną. Trzustka potrafi powoływać z miesiąc. Póżniej była przerwa. Wszytko wróciło do normy. I kolejny ból pojawia się jak jemy tłusto, ziemniaki, kotlety, wszystko na oleju. A trzustka tego nie lubi. Odradzam picie alkoholu, nawet okazyjnie, bo wtedy trzustka tak boli że ma się uczucie jak kwasy trzustkowe i enzymy atakują narządy w dół brzucha, trawią i niszczą jelita. Potem dochodzi do strawienia narządów i samej trzustki. Pojawiają się póżniej biegunki, trzustka nie ma dobrego wchłaniania posiłków. Glukagon, glukoza i insulina wariują. Praca nie jest tak jak trzeba. Wystarczy się pogodzić z napojami słodkim i fastfoodami. Ograniczyć trzeba jedzenie bogatotłuszczowe: ziemniaki, bigos, kotlety sznycle. Pozostaje dieta łagodna dla trzustki. Jak wam ktoś proponuję alkohol, na imieninach, weselu, to podziękuj. Bo wtedy nie pijesz za zdrowie Młodej Pary tylko ża zdrowie swoje :( Druga sprawa to jeśli masz kolor oczu zielony to już powinieneś wiedzieć że będziesz miał problemy z trzustką, udowodnione. Lepiej jeść 5 razy małe posiłki niż 3 bogate śniadanie, obiad i kolacja.odpowiedz
    • Monika
      2017-01-24 13:04
      Jestem Monika i mam 21 lat w listopadzie trafiłam do szpitala z bólem brzucha i pleców okazało się ze mam ostre zapalenie trzustki . było ze mną bardzo zle wszyscy się bali ze już z tego nie wyjde, lezalam na chirurgi , wymiotowala zolcia bo nic nie jadłam tylko przez sade podawali mi coś ... Po miesiącu wyszłam ale bóle nawracaja a dietę mam choć czasem nie wiem co mogę zjeść a czego nie . mam dla kogo żyć ;) mam córeczkę , nie chcę jeździć co 3 tyg do szpitala ;(odpowiedz
      • Marek
        2018-01-14 10:03
        Hej Monika!! Troche to dziwne ze w tym wieku masz juz ostre zapalenie trzustki??? Jesli tak to musisz przestrzegac diety codziennie, jest to nie uniknione Czytaj duzo w internecie co masz robic tam jest bogactwo wsztystkich wiadomosci> Nie panikuj ale skoncentruj sie nad soba czyli nad swoim zdrowiem bo ma sie jedno i jak piszesz masz dla kogo zyc> Pozdrawiam i zycze ZDROWKAodpowiedz
      • Gosia
        2017-05-14 11:23
        Jakie mialas objawy zanim trafilas do szpitala? I jaki byl poziom lipazy?odpowiedz
    • Kowalska
      2016-08-21 14:23
      Mam na imie Dorota i miesiac temu dowiedzalam sie ze mam zlogi w trzustki obecnie mam wszystkie badania zrobione i jestem pod opieka lekarza domowego .I co dalej do konca bede zyla z bolem brzucha mam dopiero 54 lata .Bylam w szpitalu na Bielanach powiedzano mi ze sie tego nie operuje tylko tieta nic wiejej.Napiszcie jak wy zyjecie z ta choroba goraco pozdrawiam .odpowiedz
      • Izma
        2018-02-11 18:04
        Ja miałam dwie próby wyciągnięcia kamieni przez ERCP. Założono mi protezę iżeby skoi lepiej odpływały. Tą protezę trzeba wymieniać co 3 lub 6 mc. Kamienie są bardzo duże których nie można wyciągnąć. Po zabiegach dostawałam zapalenia trzustki co powodowało powstawanie kolejnych. Wmawiano mi, że tak mogą pozostawać jak ie dają objawów. Trzeba je koniecznie usunąć w moim przypadku chirurgicznie. Złogi powodują ucisk na trzustkę a to przewlekły stan zapalny co z kolei powstawanie kolejnych. I trzustka obumiera a co za tym idzie cukrzyca. Nie zostawiaj tak tego. Tylko unikaj tego Szpitala Klinicznego im. Jana Mikulicza-Radeckiego we Wrocławiu.odpowiedz
      • Trzustkowiec
        2016-09-25 21:36
        W takim wypadku robi sie ECPW i usuwaja zlogi Jesli nie da sie zrobic ECPW to operacja i dochodzenie do siebie pol roku Lepiej teraz poki nie ma ostrego zapalenia i cukrzycy Idz prywatnie do lekarza z oddzialu gastroenterologicznego, najlepiej ordynatoraodpowiedz
    • Marek
      2016-05-30 19:07
      Rok temu mialem ostre zapalenie trzustki 3tygodnie w szpitalu kroplowki .,koszmar i po szpitalu calkowita zmiana zycia dieta zero ulubionego piwka.....ale najwazniejsze ze zyje ,pozdrawiam wszystkich po zapaleniu trzustki:-)))))odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu