Owoce i warzywa
Bogata w warzywa i owoce dieta śródziemnomorska, którą stosowali pacjenci po przebytym zawale serca w badaniu Lyon Diet Heart Study, przyczyniła się do ponad 70% redukcji wystąpienia ponownych incydentów sercowo-naczyniowych. Ponadto w dużym badaniu EPIC Heart Study, w którym wzięło udział 8 krajów (Dania, Grecja, Niemcy, Włochy, Holandia, Szwecja, Hiszpania, Wielka Brytania), zaobserwowano, że 8 porcji warzyw i owoców dziennie (po 80 g każda) zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 22%. Stwierdzono ponadto, że każda dodatkowa porcja 80 g warzyw i owoców oznacza zmniejszenie ryzyka tych chorób dodatkowo o 4%. Powodem, dla którego warzywa i owoce mogą wykazywać takie działanie jest zawartość w nich witaminy C oraz innych związków o działaniu antyoksydacyjnym np. polifenoli. Duże ilości warzyw i owoców w diecie normalizują także ciśnienie tętnicze krwi.
Fotografie: Pixabay.com