×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Produkty dla zdrowego serca - strona 8

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Nasiona lnu

Nasiona lnu, hummus

Zawarte w nasionach lnu fitosterole – ß-sitosterol, kampesterol, sigmasterol i brasikasterol –zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Podobne właściwości ma błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie, który także znajduje się w tych nasionach. Ponadto len jest dobrym źródłem kwasu α- linolenowego – prekursora kwasów EPA i DHA.

Uwaga: Konwersja tego kwasu do wspomnianych związków nie jest zbyt efektywna, dlatego staraj się włączyć do diety tłuste ryby morskie.

19.07.2021
Zobacz także
  • Dieta MIND
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta śródziemnomorska
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • W jakiej poradni powinna się leczyć osoba z hipercholesterolemią?
  • Dieta w osteoporozie
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Hipercholesterolemia
  • Dieta w kamicy nerkowej
  • Hipercholesterolemia rodzinna
  • Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Cholesterol całkowity – normy
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta