×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Produkty dla zdrowego serca - strona 6

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Pełnoziarniste produkty zbożowe



W badaniach epidemiologicznych wykazano, że spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Wskazuje się na szereg substancji obecnych w pełnoziarnistych produktach zbożowych, które mogą być odpowiedzialne za taki efekt. Podkreśla się tu korzystną rolę rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, składników mineralnych (m.in. magnezu, potasu, fosforu), witamin (m.in.: witaminy E i witamin z grupy B) oraz kwasów tłuszczowych i steroli roślinnych.

19.07.2021
Zobacz także
  • Dieta MIND
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta śródziemnomorska
Wybrane treści dla Ciebie
  • Ciężka hipertriglicerydemia
  • Co zamiast statyn na cholesterol?
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
  • Cholesterol całkowity – normy
  • Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • W jakiej poradni powinna się leczyć osoba z hipercholesterolemią?
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta